11.8.2016. 21:54
0
Zašto komarci više ujedaju neke ljude od drugih?
Sigurno ste čuli da postoje ljudi koje komarci napadaju više od drugih. Da li znate zašto je to tako?

Trudnoća
Ženke komaraca (jedine one ubadaju) imaju posebno čulo kojim vide ugljen dioksid kako bi lakše pronašle žrtvu u mraku. Ako se pitate kakve to veze ima sa trudnicama, odgovor je – buduće majke izdišu 21 odsto više ugljem dioksida nego ostali ljudi.

Takođe je moguće da trudnice imaju i poseban miris koji privlači komarce.

Znojenje
Mliječna kisjelina je još jedna stvar koja privlači komarce. Stvara se tokom fizičke aktivnosti, a izlučujemo je putem znoja.

Komarce, osim znoja, privlači i toplina tijela, pa je jednostavno zaključiti kako će krvopije dvostruko jače željeti da piju krv nekoga ko se bavi nekom fizičkom aktivnošću.

Krvna grupa nula
Komarci čak imaju i omiljenu krvnu grupu. U pitanju je nulta krvna grupa ili grupa nula. 

Pivo (ili alkohol uopšte)
Ne želimo da vam kvarimo gušt, ali osobe koje su popile neko alkoholno piće prije će privući komarce nego drugi ljudi. Prema istraživanju u Zapadnoj Africi objavljenom u časopisu Plus ONE, muškarci koji su pili pivo više su privlačili komarce od muškaraca koji su pili vodu.


(Anesa Agović / CDM)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.