12.8.2016. 14:47
0
Beč: Razvijen novi simulator za prijevremeno rođene bebe
Prijevremeno rođenim bebama potrebna je posebna njega i briga. Kako bi doktori u tom pogledu stekli bolju rutinu i vještine u timskom radu, bečko startup preduzeće „SIMCharacters“ je razvilo ekstremno realističan simulator, nedonošče rođeno u 27. sedmici trudnoće, 1 kg težine i 35 cm dužine, pod imenom „Paul“, saopćeno je iz predstavništva Grada Beča u Sarajevu „Eurocomm-PR Sarajevo“.

U saopćenju se navodi da simulator dolazi na austrijsko tržište u oktobru.

Simulator je predviđen za medicinsko osoblje, doktore, medicinske seste i njegovatelje koji bi se ubuduće puno brže i efikasnije nosili s nepredviđenim situacijama i/ili zdravstvenim komplikacijama nedonoščadi.

Na simulatoru se, primjerice, može simulirati nedostatak kisika ili otkazivanje pluća kod bebe sa popratnim simptomima promjene disanja i promjene boje u licu. Zavisno od reakcija personala puls i prirodna boja kože kao i vitalne funkcije bebe će se vratiti u normalno stanje. Pored toga, tim doktora može trenirati tehnike poput intubacije, ali i komunikaciju unutar tima koji radi pod stresom.

- Bečki stručnjaci su prvi stvorili novi sistem simulatora najnovije tehnologije te su time jasno u prednosti u odnosu na ostale zemlje i bolnice koje koriste tehnologiju simulatora iz 90-ih godina. Cjelokupno tržište za medicinske simulatore godišnje raste za 15 posto. Procjenjuje se da bi vrijednost tržišta do 2020. godine mogla dostići 1,44 milijarde eura - saopćeno je iz EUROCOMM-PR Sarajevo.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.