23.10.2016. 9:18
1
Smijemo li napolje kada operemo kosu?
Roditelji vam nisu uzalud govorili da nakon pranja kose ne izlazite satima iz kuće.
Mnogi ljudi praktikuju da "brzinski" osuše kosu fenom i potom izlete iz kuće, što, kako kažu ljekari, nikako nije dobro za njihovo zdravlje.

Ova loša navika može opasno da vam naruši zdravlje, stvori jake glavobolje, a možete i da obolite od meningitisa.

Ljekari kažu da napolje ne bi trebalo da izlazimo čak i kada smo dobro osušili kosu, jer iako je vlas naizgled potpuno suha, vlaga se zadržava u folikulu dlake.

Nekoliko sati od pranja, pore na glavi su potpuno otvorene, jer apsorbuju vodu. Samim tim je i prokrvljenost veća, a onda je i vaš imuni sistem izloženiji štetnim uticajima.
Kada izađete napolje sa tek opranom kosom, vjetar utiče na sve šupljine na glavi, pa i otvorene pore, i nerijetko možete da se prehladite ili dobijete upalu sinusa. Takođe, može da se dogodi da dobijete facijalis i meningitis.

Facijalis je upala nerva koji kontroliše mišiće lica, koja može da rezultira i trajnom ukočenošću. Dok je meningitis upala mozga, tačnije moždanog omotača i može imati smrtni ishod.

Zato, najbolje bi bilo da bar sat vremena ne izlazite iz kuće nakon pranja kose, a ako nijeste koristili fen, trebalo bi u kući da ostanete bar 5-6 sati.

Ukoliko baš žurite, na glavu obavezno stavite kapu, ili se umotajte u šal.

(CDM/Alen Avdić)
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.