14.11.2016. 16:55
0
Sport i dijabetes mogu zajedno
Dijabetološko udruženje Federacije BiH, Savez udruženja dijabetičara u Federaciji BiH i Udruženje dijabetičara djece i omladine KS organizirali su danas u Sarajevu centralnu manifestaciju koja za cilj ima skrenuti pažnju javnosti na probleme u tretmanu dijabetesa i otkloniti predrasude koje prate osobe s dijabetesom u BiH.

Centralna manifestacija obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa za BiH, na Trgu djece Sarajeva, održana je pod sloganom "Sport i dijabetes mogu zajedno".

Tim povodom upriličen je i turnir u malom nogometu (na montažnom terenu) jer smatraju da treba razbiti predrasude i mišljenja o tome da su sport i dijabetes (šećerna bolest) nespojivi. Primjeri za to su, kažu, vrhunski sportaši koji su rezultate postigli iako su imali dijagnosticiran dijabetes.

Istovremeno, na štandovima je za stanovništvo omogućeno mjerenje nivoa šećera u krvi.

Međutim, predsjednik Saveza dijabetoloških udruženja u BiH Midhat Mujić sa žaljenjem konstatira da im se nisu pridružili predstavnici nadležnih institucija koje su i na taj način namjeravali upozoriti na probleme s kojima se suočavaju osobe s dijabetesom, a sve zarad poboljšanja zdravstvene zaštite osoba s dijabetesom posebno mladih. To ih, kaže, neće obeshrabriti te će istrajati u namjeri da se izbore za svoja prava.  

U povodu Svjetskog dana dijabetesa, u laboratoriji Prolab 14. i 15. novembra može se besplatno mjeriti glikozirani hemoglobin (najbolji pokazatelj stanja dijabetesa).

Statistika pokazuje da je u FBiH u porastu incidenca obolijevanja djece i mladih od dijabetesa kao što je u porastu i broj oboljelih u svijetu. Procjenjuje se da u BiH dijabetes ima 380.000 do 400.000 ljudi. Zabrinjava činjenica da ima mnogo neotkrivenih slučajeva, a kad im se dijabetes i dijagnosticira oni već imaju komplikacije.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.