7.12.2016. 10:52
0
Milionske kazne kompanijama zbog višestrukog povećanja cijene lijeka za epilepsiju
Britanski regulatori kaznili su Pfizer, farmaceutsku kompaniju iz Sjedinjenih Američkih Država, i distributera Flynn Pharmu sa skoro 90 miliona funti (oko 106 miliona eura) zbog povećanja cijena lijeka za epilepsiju za čak 2.600 posto, javlja Anadolu Agency (AA).

Uprava za konkurenciju i tržište (CMA) saopštila je da su Pfizer i Flynn Pharma prekršili uredbu o konkurenciji naplaćivanjem “prevelike i nepravedne cijene“ za lijek koji u Velikoj Britaniji koristi oko 48.000 ljudi. Pfizer je kažnjen sa 84,2 miliona funti (oko 99,15 milion eura), a Flynn Pharma sa 5,2 miliona funti (oko 6,1 milion eura).

Iz CMA kažu da su kompanije namjerno preimenovale lijek koji je ranije bio poznat kao Epanutin kako bi povećali cijenu. Kao rezultat toga, Nacionalna zdravstvena služba je primijetila povećanje cijene kapsula fenitoin natrijuma sa dva miliona funti (oko 2,35 miliona eura) godišnje u 2012. na skoro 50 miliona funti (oko 58, 9 miliona eura) u 2013. godini.  

Iz kompanije Pfizer su najavili da će uložiti žalbu na odluku CMA.

(Anadolu Agency) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.