17.1.2017. 13:15
0
KS - Nešto više viroza i prehlada, stanja slična gripi sporadična
Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo bilježi, na osnovu uvida na terenu, nešto veći broj slučajeva viroza i prehlada a stanja slična gripi javljaju se sporadično.

- Nema još naznaka epidemije, to nas raduje. Povećan je broj viroza i prehlada - kaže Feni glasnogovornik JU Dom zdravlja KS Arman Šarkić. Naglašava da bi, prema nekim pokazateljima, gripa u februaru mogla biti u jačem obimu.    

Pojašnjava da gripa dolazi prilično naglo i praćena je odmah visokom tjelesnom temperaturom, traje sedam do deset dana. Ako je tjelesna temperatura povišena i nakon tri do četiri dana neophodno je potražiti ljekarsku pomoć. Praćena je bolovima mišića i stanjem opće malaksalosti organizma te grloboljom.       

Kod viroza su simptomi znatno blaži. Propraćeni su također povišenom tjelesnom temperaturom ali nižom nego u stanjima gripe. Za virozu je karakterističan i povećan sekret iz nosa.    

Dom zdravlja KS ima još oko 700 doza vakcina protiv sezonske gripe, a epidemiolozi su mišljenja da još nije kasno za vakcinaciju. Posebno apeliraju na radno sposobno stanovništvo (naročito zaposlene u društvenom sektoru koji su u kontaktu sa mnogo ljudi) da se vakcinišu, dok još nije kasno.      

U toj medicinskoj ustanovi bilježe broj pacijenata u granicama prosjeka za ovo doba godine i niske temperature zraka. Stručnjaci su mišljenja da su minusi doprinijeli sprječavanju širenja virusa gripe, ali temperaturne oscilacije (iz minusa u plus) tome odmažu.  

- Javljaju nam se ljudi zbog viroza i bolova gornjeg respiratornog trakta. Nešto ranije je to bilo propraćeno i stomačnim virusom - navodi on.

Stručnjaci savjetuju jačanje imuniteta organizma, a za stanje gripe i povišene tjelesne temperature uzimanje antipiretika (poput paracetamola), kao i izbjegavanje dužeg boravka u zatvorenim prostorima, izbjegavanje masovnih okupljanja. Svakako najbitnije je permanentno pranje ruku, jer se na taj način umnogome sprječava prenošenje zaraze.

(FENA) 

VirusGripa
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.