26.1.2017. 15:28
0
Sladoled koji štiti od srčanog udara
Doktori bi vam uskoro mogli savjetovati da radi svog zdravlja jedete više sladoleda. Možda vam se ovo čini čudno, ali naučnici su uspjeli da razviju tip sladoleda kojim se pojačava krvotok i smanjuje uticaj stresa na srčane stanice.

U ovoj poslastici nalazi se polifenol koji bi mogao odigrati ključnu ulogu u odbrani od srčanog i moždanog udara.

Istraživanja su pokazala kako polifenoli, vrsta antioksidansa koja se može pronaći u hrani i piću, ima blagotvoran učinak na krvne žile, ali većina ljudi ne konzumira ih dovoljno u svojoj prehrani, piše Daily Mail.

Naučnici su tako došli na ideju da polifenol stave u sladoled koji je privlačan ljudima, a studije su pokazale i da polifenol duže opstaje na nižim temperaturama, piše CDM.

U istraživanju Univerziteta u Rimu, 14 volontera jelo je sladolede pune kakaa u prahu, ekstrakta lješnjaka i zelenog čaja koji su bogati polifenolima.

Nakon konzumacije grupa je imala viši nivo ugljen-monoksida koji čuva arterije zdravim, a protok krvi je poboljšan kao i tjelesna izdržljivost. Oni koji su jeli običan sladoled nijesu imali ova poboljšanja, piše CDM.

Otkrivajući ove rezultate u časopisu Nutrition, naučnici su rekli kako, iako je studija mala, pozitivni rezultati mogu najaviti novi način rješavanja bolesti srca.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.