4.3.2017. 8:57
0
Mogući uzroci bijelih tačkica na noktima
U principu, dosta ljudi ima ove bijele mrlje na svojim noktima, neko više neko manje. One mogu značiti različite stvari ali ono što je sigurno govore da nešto nije u redu.

Veoma je bitno znati šta ih uzrokuje i šta je potrebno učiniti kako bi se liječili. Ovo su mogući uzroci bijelih tački na noktima:

Povreda nokta

Ukoliko je povrijeđena baza nokta, koja je poznata i kao matrica, ove bijele tačkice ili linije se mogu pojaviti na noktu ili više njih.

Ove tačkice se pojavljuju odmah nakon povreda, a vrste povreda koje mogu uzrokovati tačkice su kada se udarite nekim predmetom u nokat ili česta manikura koja također može povrijediti nokat.

Alergijske reakcije

Ponekad lakovi za nokte, gelovi ili sredstvo za čišćenje mogu izazvati alergijsku reakciju.

Nedostatak cinka

Nedostatak ovog metala koji se inače nalazi u našem tijelu uzrokuje bijele mrlje i tragove na noktima. Taj problem nedostatka cinka se može riješiti ako jedete namirnice kao: jogurt, grah, špinat, žitarice, orahe i sl.

Nedostatak proteina

U slučaju da vašem tijelu nedostaje proteina, to će uzrokovati vodoravne crte preko noktiju. One se pojavljuju na korijenu nokta a ne na površini tako da neće rasti sa noktima.

Linije će nestati kada se razina proteina u tijelu vrati u normalu. Također, ove linije mogu značiti da imate bolesnu jetru, piše “Megagiga“.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.