16.3.2017. 15:17
0
Savremeni Centar za dojku otvoren u UKC Tuzla
Zahvaljući donaciji firme Avon, u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, na Klinici za radiologiju, otvoren je savremeni Centar za dojku, koji za cilj ima poboljšanje rezultata dijagnostike i liječenja karcinoma dojke.

Otvaranjem ovog centra UKC Tuzla će na jednom mjestu imati usluge iz oblasti rendgenskog snimanja dojki, ultrazvuka, mamografije i biopsije i punkcije pod kontrolom ultrazvuka. 

Prema statističkim podacima u UKC Tuzla godišnje bude obavljeno oko 2.500 mamografskih procedura i više od 3.500 ultrazvučnih pregleda dojki, te oko 250 punkcija pod kontrolom ultrazvuka.

Mjesečno se otkrije šest novih karcinoma dojke.

Načelnik Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu UKC Tuzla Haris Huseinagić zahvalio je na donaciji, naglasivši važnost brige o zdravlju žena.

Uz pomoć donacije u iznosu koji je veći od 62.000 KM, koja je stigla od kompanije Avon, u kratkom roku je adaptiran prostor na Klinici za radiologiju, a nabavljen je savremeni ultrazvučni aparat u Centru za dojku.

- Donacijom smo dobili ultrazvučni aparat, posebnu tehniku, zbog koje su žene s područja TK-a tražile pomoć u drugim mjestima. To je elastografija koju ćemo brzo staviti u pogon, a koja će nam ubrzati priču oko dijagnostike - rekao je Huseinagić.

Direktor prodaje kompanije Avon u BiH Dalibor Ratković je kazao da im je zdravlje žena na prvom mjestu te da su Klinički centar u Tuzli prepoznali kao partnera u njihovim naporima da pomognu što većem broju žena da dobiju adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

- Nažalost, veliki broj žena kasno dobije potrebnu zdravstvenu pomoć, bolest bude dijagnosticirana u kasnim stadijima, a pravovremenom dijagnostikom i tretmanom raka dojke izlječiv je u 90 posto slučajeva - naveo je Ratković.

Predsjednica Upravnog odbora i direktor UKC Tuzla također su zahvalili na donaciji i istakli značaj podrške društveno odgovornih firmi.

- Sretna sam zbog svih pacijentica koje se obraćaju, i koje neće ili će imati vrlo kratku listu čekanja za određene preglede i tretmane - naglasila je predsjednica Upravnog odbora UKC Tuzla Munevera Bećarević.

Izrazila je zadovoljstvo da su uspjeli napravili ambijent koji su partneri prepoznali.

- Klinički centar definitivno ide svojom misijom da postane jedan od regionalnih lidera u svim dijagnostičkim i terapijskim procedurama pa tako i ovo što se zove dijagnosticiranje, tretman i terapija karcinoma dojke. Prema statistikama svaki mjesec bude otkriveno šest novih karcinoma dojke - kazao je direktor UKC Tuzla Nešad Hotić.

U povodu otvaranja Centra za dojku održan je i okrugli sto o temi ''Karcinom dojke, njegovo dijagnosticiranje i liječenje'' koji je okupio radiologe, onkologe, specijalste za plastičnu hirurgiju. Tom prilikom je istaknuta važnost nabavke novog ultrazvučnog aparata.

- Aparat nam dolazi u pravo vrijeme, jer smo počeli s još jednom dijagnostičkom metodom - istakla je  specijalsita medicinske radiologije Mensura Burina.   

I za naredni period iz UKC Tuzla najavljuju realizaciju brojnih projekata koji za cilj imaju bolje uslove liječenja i standard pacijenata.


(Fena/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.