16.4.2017. 8:29
0
Psihička i fizička priprema za prevladavanje straha i neizvjesnosti od poroda: To nije klasični bol koji traje u kontinuitetu
Trudnice imaju iste potrebe, zajedničke strahove, brige i teme o kojima razgovaraju. Stoga je za njih naročito važna psihička i fizička priprema za porod. Uz stručnu pomoć sve prolazi s lakoćom, a pacijentice to pamte i osoblju koje je radilo sa njima na pripremi za porod kasnije često šalju riječi zahvalnosti i fotografije djece.

Piše: Sanda Hrkić

Viša medicinska sestra Zavoda za zaštitu žena i materinstva KS-a Nataša Mujagić radi u sali za psihofizičku pripremu trudnica u Domu zdravlja Novi Grad. Sa ženama koje imaju normalnu i zdravu trudnoću s vježbama počinje već od dvadesete nedjelje trudnoće, ostale trudnice mogu slušati predavanja.

Ona je u razgovoru za Fenu kazala da polaznice educira o tome kako disati prilikom poroda, smanjiti strah od bola koji je prisutan kod većine žena, ali i kako da se ponašaju kad imaju bol ili da prepoznaju početak poroda.

- To nije klasični bol koji traje u kontinuitetu. U nagovještaju poroda smjenjuju se bol i pauza, iza svakog bola slijedi pauza. Mi učimo trudnicu kako da se ponaša za vrijeme bola, to su vježbe disanja. Nakon što to uvježba, na porod ide sa sasvim drugim osjećajem, oslobodimo je straha i neizvjesnosti od poroda - priča ona. Na taj način razbijaju se, kaže, i predrasude koje u vezi s tim imaju mnoge žene.

Na psihofizičku pripremu za porod trudnice dolaze po preporuci ginekologa koji prati njihovu trudnoću. U početku je to jednom mjesečno, od petog mjeseca dva puta mjesečno, a u posljednjem mjesecu trudnoće na psihofizičke pripreme dolaze sedmično. Kapacitet sale je deset do 15 žena, ali ih dolazi i mnogo više. 

Na strunjačama se rade lagane vježbe koje su prilagođene trudnicama, a jačaju dijelove tijela koji su opterećeni u trudnoći (leđa, noge, karlično dno….). Kao rekvizit u tim vježbama, koriste se i velike lopte. U fazi relaksacije, koja slijedi nakon vježbi i omiljena je trudnicama, opuštaju se u ležećem položaju uz laganu muziku. Tako one uče kako da, između bolova, opuste mišiće i pripreme se za naredni bol. U dijelu rezerviranom za predavanja, trudnice mogu postavljati pitanja, a ta duženja su uglavnom tematska.  

Omogućeno je da i partneri, koji to žele, dolaze s trudnicama. To je bitno jer partneri mogu prisustvovali i porodu te im psihofizička priprema pomaže da i to lakše savladaju, te da se pripreme i za roditeljstvo.

- Bilo bi neugodno dovesti u porođajnu salu partnera koji nije pripremljen za to. Sudjelovanjem u psihofizičkoj pripremi oni se pripremaju i za njegu, previjanje, kupanje novorođenčeta.... Dolazak bebe za roditelje je neka druga životna faza, važno je za nju se pripremiti - kazala je.

Medicinska sestra Mujagić kaže da su trudnice mnogo zainteresirane za psihofizičke pripreme, a na osnovu dugogodišnjeg iskustva i rada s njima kaže da je oduvijek bilo tako.

- To je grupacija žena koje imaju iste potrebe, zajedničke strahove, brige i teme o kojima razgovaraju. Nije rijedak slučaj da druženje nastavljaju i poslije, a i s nama uspostave lijep kontakt - priča ona. Dešava se, kaže, da im žene dođu i nakon petnaestak godina kažu da se sjećaju svake riječi i savjeta koji su od osoblja dobili prilikom psihofizičkih priprema.      

Na psihofizičkoj pripremi trudnica za porod rade medicinske sestre koje su posebno za to educirane, neke od njih završile su i internacionalne edukacije.

Osnovno zanimanje Nataše Mujagić je medicinska sestra akušerka, a nakon procesa edukacije osposobljena je i za edukaciju drugih medicinskih sestara koje rade na pripremi za porod. U tom procesu bilo je mnogo odricanja, često je trpjela njena obitelj, ali se, kaže, isplatilo jer radi posao koji voli.

- Žene prepoznaju tu emociju, rado dolaze i pamte vas cijeli život. Dobivali smo, moje kolegice i ja, i pisma iz inozemstva od bivših pacijentica. Iako bez navedenih imena, samo s naznakom za medicinske sestre na pripremi za porod, stizale su nam riječi zahvalnosti žena s fotografijama beba. Sve to smo izlagali na panoe - kaže Mujagić ističući da im to mnogo znači. Ne zna tačan broj žena s kojima je radila za 37 godina radnog staža, ali kaže da nisu prestajali raditi ni u teška vremena - tokom rata u BiH.

Sala za psihofizičku pripremu trudnica za porod djeluje koliko i Dom zdravlja na Otoci u općini Novi Grad. Nedavno je obnovljena. Ta moderna sala za psihofizičku pripremu trudnica sastavni je dio dispanzerskog centra Otoka JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo. Sale za iste namjene  postoje na još nekoliko lokaliteta u gradu.       

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.