4.5.2017. 13:44
0
Nekoliko piva ima isti učinak kao paracetamol
Samoliječenje alkoholom problematično je i zabrinjavajuće, ali novo istraživanje pronašlo je slučaj u kojemu pivo može biti učinkovitije od uobičajenih lijekova.

Prema istraživačima na Sveučilištu Greenwich u Engleskoj, dva ili tri piva mogu biti djelotvornija protiv bolova od analgetika paracetamola. Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Pain.

Istraživači su analizirali rezultate 18 prethodnih istraživanja koja su uključivala 400 ispitanika. Zaključili su da 0.8 promila, što je otprilike tri ili četiri pića za većinu ljudi, može smanjiti bol do 25 posto.

“To se može usporediti s opoidnim lijekovima kao što je kodein, a učinak je snažniji od paracetamola”, rekao je autor istraživanja Trevor Thompson za Tucson News Now.

Prije nego što postanete previše uzbuđeni, morate znati da liječenje boli pivom može biti šteto ako se gleda dugoročno. Thompson je naglasio da je korištenje alkohola kao lijeka štetnije od bilo čega, piše Mens Health Cro.

(Alen Avdić)

PivoLijek
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.