23.6.2017. 22:00
0
Zašto je crveni luk ipak bolji od bijeloga luka?
Idući put kada odete u nabavku namirnica, za burgere ili salatu, dajte prednost crvenom luku.

Oba luka sadrže antioksidanse, ali nove studije pokazuju je crvena verzija odlična u prevenciji i borbi protiv raka.

Znanstvenici su izložili ljudske stanice raka ekstraktima pet vrsta luka, otkrili su da je ekstrakt crvenoga luka ubio četiri puta više stanica u usporedbi s ostalim svjetlijim lukovima, ističe Suresh Neethirajan, dr.sc. bioinžinjeringa, piše “Ordinacija“.

Zašto baš crveni luk

Stručnjaci ističu kako je važno to što je crveni luk bogat bioflavonoidom kvercetinom koji je dobar u borbi protiv alergija, upala, karcinoma i srčanih bolesti. Smatra se kraljem bioflavonoida.

Također, istraživanje je pokazalo kako crveni luk sadrži i antocijanine – biljne pigmente koji poboljšavaju djelovanje kvercetina, ali se bore i protiv slobodnih radikala koji mogu dovesti do karcinoma, srčanih bolesti, dijabetesa i upalnih stanja.

Antocijanini su zaslužni za crvene, plave, ljubičaste i crne nijanse brojnoga voća i povrća. Nutricinosti preporučuju odabir bogato obojanoga voća i povrča, pa zato ne čudi da crveni luk bolje funkcionira u borbi protiv raka. No, ovo je prvi put da je hipoteza potvrđena laboratorijskim dokazima. Istraživači su istovremeno otkrili kako je luk vrlo efektivan u borbi protiv stanica karcinoma dojki. Smatraju kako luk ometa komunikaciju između stanica raka i stvara nepovoljni okoliš za njihovo širenje, zbog čega se uništavaju. Naravno, tu teoriju još treba isprobati na čovjeku, ali preporučuju redovnu konzumaciju crvenoga luka, barem kao prevenciju.

Daljnja istraživanja

Nadaju se kako bi tehnika ekstrakcije, testirana u studiji, a služi se vrućom vodom u spremniku pod tlakom, mogla omogućiti da kvercetin iz luka jednoga dana služi kao dodatak prehrani ili kao lijek. Zasada je najbolje jesti svježi luk, budući da kuhanje uništava djelovanje antioksidansa. Rezultati istraživanja dobri su i za uzgajivače luka jer bi se primjenom ove studije u svakodnevnom životu povećala prodaja i potražnja.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.