17.7.2017. 22:59
0
Tri promjene koje se dešavaju kada prestanete da jedete bijeli hljeb
Hljeb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu da zamisle dan. Ali, isto tako, ova bomba prepuna ugljenih hidrata dolazi u puno različitih oblika od kojih su neki štetni za naše tijelo i liniju, dok drugi zaslužuju samo riječi hvale.

Saznajte šta će se dogoditi s vašim tijelom ako u potpunosti izbacite bijeli hljeb.

1. Izgubićete kilograme uzrokovane vodom

Hljeb je prepun ugljenih hidrata, a naglo izbacivanje istih iz ishrane, odmah će na vašem tijelu pokazati promjene – gubitak kilograma. Ali nije riječ o instant mršavljenju već o gubitku vode koja se nakuplja u tijelu.

Tijelo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u tijelu, u tijelu zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

2. Nećete biti više stalno gladni

Prerađeni ugljeni hidrati, kakvih je prepun bijeli hljeb, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promjene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osjećaj gladi i žudnju za hranom zbog čega se gojimo.

Ali to ne znači da iz vaše ishrane morate u potpunosti izbaciti hljeb, već da prazne kalorije i bijeli hljeb zamijenite onim napravljenim od cjelovitih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

3. Energija će vam porasti, a probava se poboljšati

Za razliku od integralnog ili crnog, bijeli hljeb ne sadrži vlakna koja su neophodna za normalan rad crijeva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom.

Nakon što izbacite bijeli hljeb iz menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite cjelovite žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, tijelo reaguje negativno i pojavljuje se osjećaj malaksalosti i umora, piše Story.rs.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.