23.7.2017. 12:45
0
Pet ljetnjih navika koje štete našem zdravlju
Najčešće ih zanemarujemo, ali ove sitnice mogu ostaviti posledice po vaše zdravlje!

1. Ne nosite sunčane naočare

Oči su nakon kože najosjetljiviji dio tijela kad je u pitanju štetan uticaj sunčevih zraka. Ako vam pređe u naviku da tokom sunčanog dana većinu vremena provedete bez naočara na nosu, prizivate bolesti kao što su opekotine na očima, rak oka ili očnog kapka, kaže oftalmolog Ivan Švab.

2. Pijete vodu iz crijeva u bašti

Iz crijeva u bašti, osim vode, pijete i bakterije koje se lako razmnožavaju u plastici od kojeg je crijevo napravljeno.

3. Vozite auto u japankama

Japanke, savjetuju stručnjaci, ostavite za odlazak na plažu jer je vožnja u njima veliki rizik. Stvar je u tome da je peta otvorena pa japanke mogu lako skliznuti s noge pa postoji mogućnost da zapne za papučicu gasa. Možda bi bilo najbolje da u autu čuvate i par patika ako ste često u japankama.

4. Ponekad se napijete vode iz bazena

Čak i oni bazeni koje redovno održavaju i čiste, u vodi sadrže sitne čestice fekalija koje u sebi nose bakterije. Epidemiologinja Mišel Hlavsa kaže da hlor svakako pomaže, ali da mu je potrebno nekoliko minuta da ubije bakterije poput Ešerihije Koli, a čak 10 dana da potamani parazite koji uzrokuju teške dijareje.

5. Klima vam je upaljena cio dan

Najprije, klima koja je non-stop upaljena troši mnogo struje. Isključite je barem kad vas nema kod kuće i nikad nemojte namjestiti temperaturu sa velikim razlikama u odnosu na spoljnu, piše Prva rs.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.