30.7.2017. 11:53
0
Tri savjeta za čuvanje lijekova tokom ljeta
Visoke temperature mogu negativno da utiču na dejstvo lijekova. Preporuka proizvođača je držanje bočica sa kapsulama i tabletama na sobnoj temperaturi koja ne bi trebalo da premašuje 25 stepeni Celzijusa. Međutim, kako ne postoje u svim domovima klima-uređaji, a tropski talas nikako da prestane, važno je da pravilno skladištite kutije sa lijekovima dok malo ne zahladi.

ZABORAVITE NA KUHINjU I KUPATILO

Većina starijih ljudi čuva bočice sa lijekovima na pultu u kuhinji, jer ih piju neposredno prije ili poslije obroka. Ovo je velika greška tokom ljeta, jer je temperatura u kuhinji veća nego u ostalim djelovima doma. Takođe, nije dobro prebaciti ljekove u kupatilo, jer je u ovoj prostoriji uvijek velika vlaga, što može da utiče na dejstvo lijekova.

IDEALNO MJESTO U FRIŽIDERU

Polica koja se nalazi iznad fioke za odlaganje povrća i voća je mjesto na kom je najbolje čuvati tablete, kapsule, kao i sirupe, kapi za oči i uši. Naime, temperatura u frižideru nije svugdje podjednaka zadnja strana je mnogo hladnija od prednje. Najuravnoteženija temperatura je upravo iznad fioke za povrće i voće. Prije nego što popijete lijek, sačekajte nekoliko minuta da se zagrije.

VRIJEME ZA ODLAZAK U APOTEKU

Uzimanje terapije nije uvijek u vrijeme kada ste kod kuće. Ukoliko nosite ljekove sa sobom, držite ih u torbi, u njihovoj originalnoj kutiji. Nikada nemojte držati bočicu sa lijekom u automobilu, jer će dejstvo medikamenata već poslije 24 sata biti oslabljeno zbog uticaja sunca. Ukoliko idete u nabavku, neka apoteka bude posljednje mjesto na koje ćete otići, kako ljekovi ne bi dugo bili izloženi visokim temperaturama, piše CDM.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.