8.8.2017. 18:15
0
Stručnjaci upozoravaju na opasnu bakteriju: Nema je samo u mesu i jajima, već i u čokoladi, a tamo je neuništiva
Prošle sedmice Ministarstvo poljoprivrede objavilo je informaciju o povlačenju s tržišta bijele čokolade Katy s kokosom koja se proizvodi u Poljskoj, a u Hrvatskoj prodaje na policama Kauflanda, jer je u pojednim pakovanjima pronađena salmonela..

Mnoge je zbunila vijest da salmonela može biti prisutna i u čokoladi, a ne samo u jajima ili mesu, posebno pilećem, gdje je do sada najčešće bila otkrivana.

Bakterija salmonele, naime, može biti prisutna i u drugim proizvodima poput voća i povrća. Na suhim površinama može preživjeti i do mjesec dana, a na vlažnima i do tri mjeseca. – Mogu samo pretpostaviti da je čokolada kontaminirana ili preko mlijeka u prahu, ili jaja, ako su korištena u proizvodnji, prenosi “Avaz“.

Ako sirovina nije dobro termički obrađena, salmonela u njoj ostaje, dok laboratorijske analize s kojima neki proizvod dolazi na tržište nisu rađene za svaku tu pošiljku, već samo po nekoliko puta godišnje. Bez obzira na to da su visoki standardi koje EU traži od proizvođača hrane, čini se da sistem zakazuje, jer se štedi na najjeftinijim kontrolama – onim mikrobiološkim – kazao je za Novi list stručnjak za sigurnost hrane Marijan Katalenić.

I dok je salmonelu u mesu ili jajima moguće posve uništiti termičkom obradom već na 60 stepeni, u čokoladi se ne može uništiti, pa će onaj ko je konzumira sasvim sigurno nastradati. Neko otporan će, tvrdi Katalenić, možda i izbjeći zarazu salmonelom, no njoj su svakako podložna djeca, stariji ljudi, hronični bolesnici, rizična su grupa i trudnice. Simptomi salmoneloze javljaju se 12 do 36 sati nakon konzumiranja zaražene hrane, a bolest traje od dva do sedam ili više dana.

Smrtnost je jako mala, ali moguća, ako zbog proljeva i povraćanja organizam posve dehidrira. Stoga je uputno, naročito ljeti, ne konzumirati svježa jaja, a prije njihovog kuhanja ili pečenja nije na odmet pod mlazom tople vode i deterdžentom oprati ih izvana, budući da se bakterija uglavnom i nalazi na ljusci. Novi list piše kako se događaju i veliki propusti u sistemu kontrole, kao u nedavnom slučaju kada je u Njemačkoj s tržišta povučeno više miliona jaja porijeklom iz Belgije jer je u njima pronađen povećan udio fipronila – insekticida koji se koristi za suzbijanje muha i krpelja i koji je zabranjen u proizvodnji hrane.

– Događa se, posebno u Poljskoj od ulaska u EU, hipeprodukcija hrane, zbog čega trpi kontrola i sigurnost potrošača – kazao je Katalenić.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.