2.10.2017. 13:06
0
KCUS: Klinici za očne bolesti isporučena dva značajna aparata
Menadžment Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) obezbijedio je za Kliniku za očne bolesti dva značajna aparata za dijagnostiku očnih bolesti: aparat za kompjuterizirano vidno polje i aparat za optičku koherentnu tomografiju - OCT. Vrijednost tih aparata je oko 90.000 KM.

Primopredaji su prisustvovali generalna direktorica prof. dr. Sebija Izetbegović, direktor hiruških disciplina prof. dr. Dželaludin Junuzović i šefica Klinike za očne bolesti prof. dr. Emina Alimanović.

Prema riječima prof. dr. Alimanović ta dva aparata koriste se za dijagnosticiranje niza očnih oboljenja. Praćenjem anatomskih i funkcionalnih parametara vida omogućeno je dijagnosticiranje oboljenja glakuma, neurooftalmoloških oboljenja, bolesti makule itd. Kombinacijom te dvije metode uz oftalmološki pregled i ostale dijagnostičke metode dolazi se do tačne i blagovremene dijagnoze. 

- Klinika za očne bolesti u posljednju godinu i po je doživjela veliki napredak u radu, uvođenjem novih metoda rada: neinvazivne bezšavne mikrohirugije vitrektomija 23 i 25 G, mikroincizione fakoemulzifikacije katarakte – 2,75 i 2,2 mm. Provedena je edukacija i doedukacija četiri oftalmologa. Na taj način veliki broj operativnih zahvata koji se ranije obavljao u inostranstvu, sad se rade ovdje. Našim pacijentima omogućen je veći komfor liječenja i kontrolni pregledi u svojoj državi. Na Klinici za očne bolesti, KCUS dnevno se pregleda od 160 do 180 pacijenta, uradi od 8 do 12 operativnih zahvata uz implantacioni materijal koji se nabavlja putem Kliničke apoteke. Na Klinici je uposleno 15 oftalmologa i 25 medicinskih sestara. Klinika predstavlja nastavnu, naučnu i profesionalnu bazu za učenje oftalmologije u širem regionu. Svakodnevno oftalmološka znanja i vještine stiče od 10 do 12 specijalizanata oftalmologije iz BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije. Klinika postaje regionalni centar za učenje vitreoretinelne hirurgije - rekla je prof. dr. Alimanović.

Klinika za očne bolesti je nastavna baza Katedre za oftalmologiju Medicinskog i Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, gdje studenti iz države i inostranstva uče oftalmologiju.

- Obzirom na starost, istrošenost i česte kvarove postojećih aparata, nabavka dva nova aparata za kompjuterizirano vidno polje i optičku koherentnu tomografiju značajno će olakšati rad, poboljšati dijagnosticiranje i liječenje očnih oboljenja i omogućiti realizaciju niz značajnih naučnih internacionalnih i domaćih istraživačkih projekata - saopćio je Press KCUS.  

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.