16.10.2017. 16:03
0
Svaki i najmanji korak u pravcu uklanjanja barijera za slijepe osobe je važan
Udruženje slijepih Kantona Sarajevo upozorilo je ponovo na potrebu da se društvo više pozabavi poboljšanjem njihovog položaja i rješavanjem problema s kojima se suočavaju te im omogući da postanu ravnopravni članovi društva i tako doprinesu njegovom razvoju.

Na današnjem skupu bavili su se implementacijom UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i konstatirali napredak u podršci i suradnji s općinskim i institucijama vlasti u KS, ali i naglasili da su problemi te populacije i dalje brojni poput nedovoljne pristupačnosti, zapošljavanja i/li pristupa novim tehnologijama.

Direktor Udruženja slijepih KS Fikret Zuko kazao je da osobe s invaliditetom odnosno slijepe osobe zapravo ne traže ništa više od onoga što imaju i ostali građani. Samo mnogo toga ne mogu, kako je kazao, ostvariti bez podrške društvene zajednice.     

Ističe da Konvencija predviđa, a i korektno je da slijepe osobe mogu da se školuju, bave sportom, same uđu u razne institucije, čitaju Brajevo pismo, imaju adekvatna pomagala, koristi nove tehnologije… Sve se to, naglasio je, regulira u lokalnoj zajednici.    

- Želim vas motivirati da malo više razmislite šta bi nama značila vaša adekvatna pomoć, i kao građana i kao ljudi koji obnašaju razne funkcije. Možda i da razmislite šta bi vama značila ta pomoć da smo u obrnutoj situaciji - poručio je sa skupa Zuko.  

Članica Udruženja Amna Alispahić podsjetila je na obavezu država potpisnica Konvencije da omogući pristupačno okruženje osobama s invaliditetom i servise podrške u lokalnoj zajednici te im tako osigura jednake mogućnosti.

Istaknula je i potrebu sistemskog rješenja za omogućavanje slijepoj osobi da na određeno vrijeme dobije pratioca, koji bi joj olakšao život time što bi je otpratio ili uradio nešto za nju. Alispahić je spomenula i napredak u odnosu građana prema toj populaciji te upozorila na potrebu da i osobe s invaliditetom rade na podizanju svijesti o njihovim mogućnostima ali i potrebama. Međutim, često i mi izgledamo preambiciozno, želeći dokazati prvo sebi da nešto možemo, a u principu prepreke se javljaju na svakom koraku.

- Zadatak nas slijepih i predstavnika institucija vlasti je da radimo zajedno, da podižemo svijest javnosti, ali i da država radi ono što joj je dužnost i na što se obavezala ratifikacijom Konvencije. Svaki i najmanji korak u pravcu uklanjanja barijera, za slijepe osobe je od neprocjenjive važnosti - naglasila je.      

U današnjem susretu sa članovima Udruženja slijepih KS resorna kantonalna ministrica Amela Dautbegović istaknula je da će im to ministarstvo i dalje biti podrška te savjetovala osobama s invaliditetom da budu jedinstveni jer su „kao koordinacija jači i uvijek će biti podrške Ministarstva“.

Konvencija o pravima osoba s invaliditetom UN-a usvojena je 2006. godine. BiH je 2010. godine ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom UN-a i preuzela obavezu da osobama s invaliditetom na cijeloj teritoriji države, bez diskriminacije po bilo kojem osnovu, omogući i osigura puno poštovanje i uživanje njihovih ljudskih prava.

Udruženje slijepih KS uz podršku MyRight i Saveza slijepih Švedske organiziralo je okrugli sto u okviru obilježavanja Međunarodnog dana slijepih.  

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.