7.12.2017. 12:52
0
Zimska namirnica jača imunitet: Bundeva popravlja vid
FOTO: Avaz.ba
Osim sočnog mesa, bogatog vitaminima, u liječenju različitih oboljenja koriste se i hrskave sjemenke i ulje bundeve.
Istraživanja pokazuju da sjemenke sadrže spojeve koji se uspješno bore protiv kancerogenih ćelija, ali dobre su i u borbi protiv lošeg raspoloženja. Bogate su proteinima, manganom, vlaknima, magnezijem i fosforom. Sadrže visok postotak cinka, što je vrlo važno za imunitet, utječu na san i popravljaju vid.  

Regulira pritisak

Njemačko istraživanje pokazuje da žene koje prolaze kroz menopauzu i svakodnevno jedu sjemenke od bundeve imaju za 23 posto manji rizik od raka dojke. Također, istraživanja upućuju na smanjenu učestalost oboljenja prostate u područjima u kojima se redovno jedu sjemenke bundeve.  
Iako nije poznat mehanizam pozitivnog djelovanja, zaslužnim se smatra jedinstvena kombinacija cinka, beta karotena i omega-3 masnih kiselina. Sjemenke bundeve kao vrlo dobar izvor magnezija pomažu regulirati visoki krvni pritisak i prevenirati napade migrene, a kao dobar izvor bakra pomažu u smanjenju upalnih stanja povezanih s reumatoidnim artritisom.

Proširene vene
Za ublažavanje bolova od proširenih vena dobro je da se svježe strugana bundeva stavi kao obloga na oboljela mjesta i drži što duže, najbolje preko noći, omotana zavojem.

(Avaz/Ajla Hurko)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.