22.1.2018. 14:11
0
Sastojak zubne paste kao lijek protiv malarije
Britanski znanstvenici su ustanovili kako bi uobičajeni sastojak paste za zube mogao biti iskorišten za razvoj lijeka koji bi bio učinkovit u suzbijanju soja malarije koji je otporan na dosadašnje lijekove, prenose mediji.

Na Sveučilištu u Cambridgeu britanski su znanstvenici uz pomoć umjetne inteligencije, točnije robota Eve, proveli screening te tako ustanovili kako sastojak zubne paste triklosan skriva potencijal za prekid razvoja infekcije malarijom u njezinim dvjema kritičnim fazama – u krvi i na jetri.

Posljedicama te opake bolesti u svijetu godišnje se ne uspije oduprijeti oko pola milijuna ljudi, a većina preminulih budu djeca iz najsiromašnijih afričkih zemalja.

Dotična bolest se može liječiti nizom lijekova, no s godinama se dogodilo da se povećala otpornost na iste pa bi tako neki sojevi u skoroj budućnosti lako mogli postati potpuno neizlječivi.

Prema tvrdnjama Stevea Olivera s Odjela za biokemiju Sveučilišta u Cambridgeu, koji je i vodio cijelu studiju u suradnji s kolegicom Elizabeth Bilsland, upravo iz tog razloga su se znanstvenici još više angažirali na otkrivanju novih rješenja.

Nakon što su parazite malarije uz pomoć uboda komarca "ubacili" u novog domaćina, paraziti malarije su se uspješno proširili po jetri. Tamo su sazreli i potom se razmnožili. Poslije toga su se proširili također na crvene krvne stanice te se ondje isto tako razmnožili i proširili dalje organizmom, uzrokujući tako groznicu i potencijalno za život opasne komplikacije, rezultati su istraživanaja koja su objavljena u stručnom časopisu Scientific Reports.

Znanstvenici su i prije znali da triklosan može blokirati rast parazita malarije u krvi i djelovanja enzima ENR koji sudjeluje u proizvodnji masnih kiselina.

Triklosan kao sastojak zubnih pasti pomaže u sprječavanju porasta bakterijskog plaka. Znanstveni tim dr. Bilsland u posljednjoj je studiji ustanovio kako triklosan uspješno blokira djelovanje jednog enzima koji se inače nalazi u stanicama malarijskog parazita.

Dokazali su kako triklosan efikasno djeluje na taj enzim čak i kod parazita otpornih na antimalarijski pirimetamin.

Alizabeth Bilsland zaključuje kako otkriće upućuje na to kako bi se uz pomoć triklosana mogaoproizvoditi novi učinkoviti lijek protiv malarije.

(FENA/Ajla Hurko)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.