30.5.2018. 17:08
0
"Multipla skleroza se češće javlja kod žena i obično je bolest koja se javlja između 20-ih i 40-ih godina"
Zadnje srijede u maju u više od 67 zemalja svijeta se obilježava Svjetski dan multiple skleroze. I u Tuzlanskom kantonu se godinama obilježeva ovaj dan, pa je s tim u vezi održana pres-konferencija na Klinici za neurologiju UKC Tuzla.

Istaknuta je potreba poboljšanja procesa finansiranja liječenja oboljelih, jer samo ako se s liječenjem krene na vrijeme bolest ne vodi ka invalidnosti. 

U Tuzlanskom kantonu je registrovano oko 270 oboljelih od multiple skleroze, bolesti za koju se kaže da ima hiljadu lica. Bolest nije izlječiva, ali se uz pomoć lijekova može dosta dobro držati pod kontrolom.

- Multipla skleroza je oboljenje centralnog nervnog sistema koji zahvata mozak i kičmenu moždinu. Oko dva i po miliona je oboljelih u svijetu. Češće se javlja kod žena i obično je bolest koja se javlja između 20-ih i 40-ih godina - kazao je prof.dr. Dževdet Smajlović, načelnik Klinike za neurologiju UKC Tuzla.

Ova bolest vrlo često vodi ka onesposobljenosti, odnosno invalidnosti.

- Lijekovi jesu skupi ali najskuplje je kada imamo pacijenta koji je za pet, deset ili 15 godina potpuno nepokretan. To je bitno naglasiti i ovaj dan će imati svoj značaj ako ova poruka ode do ljudi koji su odgovorni za taj dio, dakle za izdvajanja za lijekove za multiplu sklerozu - dodala je prof. dr. Mirjana Vidović, šef odjeljenja za cerebrovaskularne bolesti.

Terapije oboljelima od multiple skleroze finansira Federalni zavod zdravstvenog osiguranja.

- Naš konzilij će nakon pregleda pacijenta i slanja adekvatne dokumentacije i preporuke Federalnom fondu imati tog pacijenta sa saglasnošću iz Fonda otprilike za dvije godine. To je dugo vrijeme i nedopustivo - istaknuo je dr. Adnan Burina, šef odjeljenja za kliničku neurofiziologiju i neuromišićne bolestna Klinike za neurologiju UKC Tuzla.

Zavod zdravstvenog osiguranja TK jedini je kantonalni zavod koji finansira liječenje oboljelih od multiple skleroze. U ovom trenutku radi se o deset pacijenata na području TK.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.