1.10.2018. 13:31
0
"Nisam namjeravao da izučavan rak, nego sam želio da bolje razumijem biologiju T ćelija"
Američki liječnik James Allison izjavio je u ponedjeljak da je "počašćen i pokoran" što je dobio ovogodišnju Nobelovu nagradu za medicinu za njegovo orkriće mehanizma otpuštanja proteina koji djeluju kao kočnica inhibitora imunološkog sistema, oslobađajući ćelije koje napadaju tumore.

Allison tvrdi da nije namjeravao da izučava rak, nego da "bolje razumije biologiju T ćelija, tih nevjerovatnih ćelija koje putuju našim tijelom i rade na našoj zaštiti".

Istraživanje je dovelo do tretmana poznatog kao "kontrola blokade imunološkog sistema" i Allison tvrdi da je bio u prilici da se sastane s preživjelima od raka koji su živi dokaz moći njegovog tretmana. 

Allison je spomenuo u svojoj izjavi i Centar za rak M.D. Anderson u Houstonu kako bi odao počast "nizu diplomiranih studenata, doktoranata s univerzitetske  klinike".

Allison je zajednički primio nagradu s Tasuku Honjom (76) iz Japana, prenosi AP.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.