8.11.2018. 20:34
0
Ovisni ste o grickanju noktiju? O vama to govori puno više nego što mislite
Jedna od najčešćih navika osobe koje su pod čestim stresom jest griženje noktiju. Mnogi to rade nesvjesno, u određenim svjesnim situacija, a što dovodi do toga da ruke tih osoba izgledaju ružno na pogled.

No, nije samo estetika ta koja je negativna, već je istodobno otvoren put u krvotok raznim bakterijama, upozoravaju njemački liječnici.  Ispod noktiju se kriju različite bakterije, poput salmonele i E. coli, koje se kod osoba koje grizu nokte mogu lako unijeti u organizam.

Najčešće je riječ o automatskoj navici koja pomaže pri opuštanju i smirivanju u situacijama stresa, no može biti i znak ozbiljnijeg psihološkog problema.  Kako je objasnio dr. Peter Falkai, psihijatar, potreba za grizenjem noktiju općenito upućuje na manje izraženo kompulzivno ponašanje ili, u težem slučaju na opsesivno-kompulzivni poremećaj.  Problem postaje u trenutku kada postane vrlo česta navika ili kada pojedinac "izgrize nokte do korijena ili do krvi". – Tada govorimo o simptomu bolesti – upozorava Falkai. 

No, najnovije istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychology, pokazalo je da ta navika nije samo pokazatelj stresa. Može biti i znak da je riječ o osobi koja je perfekcionist. 

Voditelj istraživanja, Kieron O`Connor, tvrdi kako često perfekcionisti grizu nokte kada su u situacijama da nije sve onako kako su zamislili, odnosno, da grizu nokte kada nisu u mogućnosti ispuniti svoje zadane ciljeve, prenosi Večernji.hr.


(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.