15.11.2018. 16:20
0
Na esencijalnu Listu lijekova uvršteni i lijekovi Keppra i Xarelto
Vlada Kantona Sarajevo usvojla je, na prijedlog Ministarstva zdravstva, Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o Listi lijekova Kantona Sarajevo koji se finansiraju sredstvima obaveznog zdravstvenog osiguranja. Među lijekovima koji će na ovaj način biti obezbijeđeni pacijetima su i Keppra, lijek na djecu oboljelu od epilepsije i lijek Xarelto, potreban nakon hiruških intervencija kod kardiovaskularnih bolesnika.

Navedene izmjene i dopune su predložene i usvojene nakon što je u oktobru mjesecu upućena nova Obavijest svim nosiocima dozvole za prometovanje lijeka na području Bosne i Hercegovine koji zbog nedostatka određenog dokumenta ili nekog drugog razloga nisu ispunjavali uvjete za uvrštavanje lijeka nakon prvog objavljenog javnog poziva u maju mjesecu ove godine.

Na osnovu navedene obavijesti, zaprimljena su 144 zahtjeva sa pripadajućom dokumentacijom, a Komisija za stavljanje i skidanje lijekova sa Liste opredijelila se da razmotri sve zahtjeve za koje je cijenila da su neophodni osiguranicima Kantona Sarajevo u terapiji, jer bi njihovo neuvrštavanje na Listu lijekova znatno uticalo na kvalitet liječenja.

Od ukupnog broja pristiglih zahtjeva, 66 zahtjeva Komisija nije razmotrila niti pregledala dokumentaciju jer se odnose na lijekove koji su u dovoljnoj mjeri zastupljeni na Listi lijekova, a posebno imajući u vidu činjenicu da je u toku donošenje nove Odluke o listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine od strane Vlade Federacije BIH, a koje se očekuje u najskorije vrijeme, nakon čega će se objaviti novi javni poziv za dostavu dokumentacije za Listu lijekova Kantona Sarajevo.

Osiguranje tuberkulostatika koji su deficitarni nakon prekida snabdijevanja ovim lijekovima od strane UNDP-a su dodatni razlog za donošenje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o listi lijekova Kantona Sarajevo, a koji su sastavni dio Pozitivne A liste lijekova Kantona Sarajevo i Bolničke liste lijekova Kantona Sarajevo.

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja. 


(Patria/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.