8.12.2018. 22:47
0
Stres, tihi ubica vašeg ega
Sljedeći put kada dođete kući bijesni sa posla, i umjesto da se naljutite na svoje bližnje, naljutite se na biologiju.

Studija objavljena u časopisu Psychoneuroendocrinology, utvrdila je da u stresnim situacijama, muškarci gube saosjećanje i sluh za druge ljude. Tako da ako se kajete što ste zanemarili tuđe argumente u svađi, dok ste bili pod stresom, znate ko je u stvari bio krivac.

Nije potpuno objašnjeno zašto muškarci za razliku od žena, u stresnim situacijama postaju sebični, ali stručnjaci ukazuju da su žene spremne da u svakom trenutku pitaju nekog za pomoć i da na taj način povećavaju nivo oksitocina u organizmu. Reakcija organizma je ista kada nekog pitate za pomoć ili kada u stresnim situacijama imate seksualne odnose, koji vam ublažuju stres, prenosi CDM. 

Stres ne samo da utiče na vaš odnos sa ljudima, već i truje vaš mozak. Istraživanja su pokazala da dugotrajna izloženost kortizola smanjuje hipokampus, koji je povezan sa gojaznošću.

Kratkotrajna meditacija je u novom istraživanju američkih nučnika povezana sa značajnim redukovanjem stresa.


(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.