28.10.2019. 12:56
0
Svake godine oko 4.500 novooboljelih od moždanog udara u RS-u
U Republici Srpskoj (RS) moždani udar poprima obrise epidemije.

Po podacima koji datiraju unazad nekoliko mjeseci, a dobijeni su prilikom obilaska svih bolnica u RS, svake godine se u tom bh. entitetu evidentira oko 4.500 novooboljelih od moždanog udara.

-Primijećen je trend povećane učestalosti obolijevanja od moždanog udara kod osoba srednje životne dobi, od 40 do 60 godina, što se, na našim prostorima, pripisuje povećanom prisustvu stresa kao faktora rizika – saopćeno je iz Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Rano prepoznavanje znakova moždanog udara (slabost jedne strane tijela, smetnje sa govorom, “iskrivljena usta”, nerijetko pomućeno stanje svijesti, ponekad glavobolja, dezorjentisanost) i hitno liječenje u specijalizovanoj jedinici za moždani udar su od suštinske važnosti.

Najveći napredak u liječenju bolesnika sa određenim oblikom ishemijskog moždanog udara je postignut primjenom tzv. trombolitičke terapije, koja četiri puta povećava mogućnost dobrog konačnog ishoda, a koja se godinama primjenjuje u Jedinici za moždani udar Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Trombolitičkom terapijom se djeluje na sam uzrok bolesti, odnosno ovaj lijek razgrađuje tromb-ugrušak na mjestu gdje je nastao.

-Za sada, nanalost postoji cijeli niz ograničenja kod davanja ove terapije. Ova terapija se može dati samo ako pacijent stigne u okviru od četiri i po sata od nastanka moždanog udara. Zato je izuzetno važno da se pacijent, čim osjeti simptome ili posumnja na moždani udar, javi ljekaru ili direktno neurologu kako bi se što prije reagovalo – navode iz UKC-a.

Podaci s kojima raspolaže Klinika za neurologiju UKC RS pokazuju da su pacijenti koji su imali moždani udar u 80 posto do 90 posto slučajeva imali povišen krvni pritisak, a 80 posto povišene masnoće u krvi.

Ljekari i medicinsko osoblje Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske zajedno s Udruženjem neurologa RS sutra će obilježiti Svjetski dan borbe protiv moždanog udara, a moto ovogodišnje kampanje je "Jedno od nas četvoro dobiće moždani udar. To nemoj biti ti“.

Oko 17 miliona ljudi doživi moždani udar svake godine, a oko 6,5 miliona ga ne preživi. Svake druge sekunde moždani udar pogodi jednu osobu, a svakih šest sekundi nekoga usmrti. Nakon moždanog udara približno trećina bolesnika umire, trećina ostanu invalidi, a trećina bolesnika se oporavi uz konvencionalnu terapiju.

Moždani udar se može dogoditi bilo kome, bez obzira na godine i pol i pogađa sve: preživjele, porodice i prijatelje, radna mjesta i zajednice.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.