5.11.2019. 8:30
0
Kako neurađena deratizacija može biti ozbiljna zdravstvena prijetnja za građane
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) upozorio je da neurađena ili loše urađena deratizacija predstavlja ozbiljnu zdravstvenu prijetnju za sve građane.

- Provođenje preventivne sistematske deratizacije – proljetna i jesenja faza je obaveza. Uzimajući u obzir vremenske prilike, značajan pad temperatura u kratkom vremenskom intervalu, sve je učestalija pojava glodara u zatvorenim prostorima. Iz navedenog razloga je jako važno da se preventivna sistematska deratizacija sprovede na stručan i kvalitetan način, a odgovornost nije samo na onom ko provodi deratizaciju, nego i građanima i pravnim subjektima gdje se provodi deratizacija - ističu iz Instituta.

Stručnjaci INZ-a pojašnjavaju da ukoliko se navedene aktivnosti provode neplanski i sporadično, u konačnici one ne rješavaju problem glodara, čime se ne ostvaruje potreban preventivni efekat zaštite.

- Veoma je bitno da svi građani razumiju da svojim pravom izbora pružatelja usluge preventivne deratizacije, te načina na koji se ona provede preuzimate i rizik urađenog posla, odnosno posljedica koje mogu nastati, ukoliko te usluge budu urađene fiktivno, djelimično ili na nepropisan način. Zdravlje stanovništva mora biti “nulti prioritet” u ovoj djelatnosti - poručili su iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Deratizacijom se štetnim vrstama glodara sprečava ulaženje, zadržavanje, hranjenje i razmnožavanje, odnosno reducira broj ili onemogućava prisustvo štetnih glodara u stambenim i poslovnim prostorima, njihovoj okolini kao i drugim prostorima, mjestima boravka ljudi i vršenja proizvodno prodajnih djelatnosti.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.