14.11.2019. 18:30
0
U Njemačkoj uvedena obaveza vakcinisanja: Nevakcinisana djeca će biti udaljena iz škola i vrtića, a predviđene su i visoke novčane kazne
U Njemačkoj se od sljedeće godine uvodi obveza cijepljenja djece u školama i vrtićima protiv ospica, a za nepoštivanje zakona prijete novčane kazne i do 2.500 eura, odlučio je u četvrtak Bundestag.

„Zaštita od ospica je zaštita djece. Ovaj zakon štiti najslabije od zaraze“, rekao je njemački ministar zdravstva Jens Spahn (Kršćansko-demokratska unija CDU) u raspravi koja je prethodila glasovanju u Bundestagu.

On je ustvrdio kako ospice nisu bezazlena bolest jer protiv nje ne postoji terapija.


Od marta sljedeće godine roditelji će prilikom upisivanja djece u vrtiće i škole morati predočiti potvrdu o vakcinisanju protiv ospica. Roditelji djece koja već pohađaju vrtiće i škole moći će ovu potvrdu naknadno donijeti do sredine 2021.

Nevakcinisana djeca će biti udaljena iz škola i vrtića, a predviđene su novčane kazne do 2.500 eura.

Obvezom cijepljenja su obuhvaćeni i uposleni u vrtićima i školama, ali i zaposleni u medicinskim ustanovama, kao i stanovnici smještaja za izbjeglice i podnositelje zahtjeva za azilom, prenosi portal Buka. 

U pozadini donošenja ovog zakona je naglo povećan broj oboljenja od ospica. Samo ove godine je, kako je priopćio Institut za zarazna oboljenja Robert Koch, prijavljen 501 novi slučaj.

Za uspješno suzbijanje širenja zaraze i stvaranje imuniteta  je potrebna kvota vakcinisanja od 95 posto, što Njemačka dosad nije postigla. Trenutno se kreće oko vrijednosti od 93 posto.

Dosada je vakcinisanje u Njemačkoj bilo dobrovoljno.


(Lejla Trle) 

 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.