2.1.2020. 10:15
0
Manjak sna znači debljanje
Istraživanje provedeno u SAD pokazuje kako pomanjkanje sna utječe na metabolizam masti te smanjuje osjećaj sitosti nakon obroka.

Nadoknađivanja propuštenog sna može popraviti situaciju, ali ne može u potpunosti poništiti posljedice neispavanosti, objavio je Journal of Lipid Research. naučnici s Pennsylvania State University dodaju kako su ritam spavanja sudionika istraživanja prilagodili ritmu tipičnom za zaposlene Amerikance. 

Negativne posljedice pomanjkanja sna na metabolizam masti kod 15 zdravih ispitanika u 20-im godinama života bile su uočljive već nakon nekoliko dana.

Niz ranijih studija je već povezao prekratak san s povećanjem rizika za pretilost i dijabetes tipa 2, prenosi Zdravlje u kući.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.