23.1.2020. 12:40
0
Otkriven izvor zaraze koronavirusa: Dvije životinje su prenosioci
Ukupan broj zaraženih od koronavirusa porastao je na 571. Vlasti kineskog grada Vuhan, gdje se virus pojavio, suspendirale su sav odlazni avionski i željeznički saobraćaj. Dok cijeli svijet uvodi dodatne mjere i kontrole na aerodromima i graničnim prijelazima, u međuvremenu, otkriveno je da bi izvor novog koronavirusa mogle biti zmije - kineska kobra i kineski krait.

Zmija poznata kao kineski krait ili tajvanski krait izrazito je otrovna vrsta zmije koja se nalazi u većem dijelu središnje i južne Kine i jugoistočne Azije. Bolest je prvi put prijavljena u kineskom gradu Vuhan u decembru 2019., a otad se naglo širila. Otad su zaraženi putnici iz Vuhana zarazili mnoge u Kini, ali i u drugim zemljama, uključujući i SAD.

Istraživači su koristili analizu proteinskih kodova i uporedili ih s proteinskim kodovima koronavirusa koji se nalazi u različitim životinjama, poput ptica, zmija, ježeva i šišmiša, a otkrili su da su proteinski kodovi koronavirusa pronađenog kod ljudi najsličniji onima koji su pronađeni kod zmija.

Zmije često love divljač, a prema nekim izvještajima, i zmije su se prodavale na lokalnoj pijaci morske hrane u Vuhanu, što povećava mogućnost da je virus možda prešao s domaćina - šišmiša, na zmije, a zatim i na ljude, što je dovelo do širenja virusa.

U početku se činilo da se bolest proširila samo sa životinja na ljude, a zaključak stručnjaka bio je kako postoje dokazi o “ograničenom” prenošenju s čovjeka na čovjeka, ali situacija se promijenila.

Sada se pojavljuje sve više slučajeva među ljudima koji nisu bili izloženi zaraženim životinjama, a bolest se javlja i među članovima porodica i kod medicinskog osoblja koje brine o zaraženim pacijentima, prenosi Avaz. 

Da bi prešli sa životinja na ljude, virusi se moraju prilagoditi odnosno steći sposobnost napada na ljudske ćelije, izbjeći imunološki sistem, razmnožiti se unutar organizama i imati mogućnost širenja.



(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.