6.3.2020. 14:22
0
Rusmir Mesihović poručuje: Apelujemo na građane da poštuju i prate sva obavještenja putem internet portala i elektronskih medija
Situacija u vezi koronavirusa se svakodnevno mijenja, a u skladu s razvojem situacije mijenjaju se i mjere i preporuke. Mjesta za paniku nema, kaže to za Patriju i novi ministar zdravstva u Kantonu Sarajevo Rusmir Mesihović.

Mediji se pozivaju da odgovorno izvještavaju o novom koronavirusu (COVID-19) i da u skladu s mogućnostima na svim svojim platformama objavljuju mjere lične prevencije.

„Naredbom ranije ministrice formirani je Krizni štab koji svakodnevno zasjeda i koji je u punoj pripravnosti 24 sata svaki dan. Ustanove zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo poštuju sve smjernice Federalnog ministarstva zdravstva i Svjetske zdravstvene organizacije i svih relevantnih institucija koje postavljaju standarde kako se ponašati u ovakvim situacijama.

Apelujemo na građane da poštuju i prate sva obavještenja putem internet portala i elektronskih medija i da se sukladno tome ponašaju. Nema mjesta panici, nemamo nikakvu informaciju da u ovom dijelu BiH, u Kantonu Sarajevo imamo ijednog pozitivnoh pacijenta“, kaže Mesihović za Patriju.

Preporuke za stanovništvo podrazumijevaju često i temeljito pranje ruku sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola (min.69 posto).

Potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju i kišu. Kada neko kašlje ili kiše on izbacuje male kapljice koje mogu sadržavati virus. Ako ste preblizu možete udahnuti te kapljice uključujući COVID-19 virus ako je osoba koja kašlje zaražena.

Također, treba izbjegavati dodirivati oči, nos i usta rukama. Kontaminiranim rukama virus možemo prenijeti do očiju, nosa i usta odakle virus može ući u organizam i izazvati oboljenje.

Treba se pridržavati respiratorne higijene. To znači da prilikom kašljanja ili kihanja treba prekriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – nakon korištenja odmah baciti maramicu u kantu za otpatke i oprati ruke. Također treba pratiti preporuke koje izdaju nadležne zdravstvene institucije i ustanove na području Federacije BiH. 

Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, a u posljednjih 14 dana ste boravili u Kini, Italiji, Južnoj Koreji ili Iranu ili bili u bliskom kontaktu s bolesnim osobama koje su došle iz ovih područja u posljednjih 14 dana, telefonom se obratite kantonalnom zavodu za javno zdravstvo kako biste dobili dalje instrukcije. 

(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.