3.5.2020. 22:45
0
Šest savjeta koji će vam pomoći da lakše prebrodite stres uzrokovan pandemijom
Posljednjih nekoliko sedmica predstavljaju izuzetno težak period za mnoge ljude, te je vrlo vjerovatno da se osjećate kao da ste izgubili kontrolu nad svojim životom. Međutim, stručnjaci tvrde da je moguće pronaći mir u trenutnoj situaciji.

U šestominutnom videu koji prenosi BBC možete pogledati nekoliko stručnih savjeta koji bi vam trebali pomoći da lakše prebrodite ovaj period.

Ono što je važno zapamtiti jeste da premda ne možemo utjecati na ono što će nam se desiti, mi smo potpuno odgovorni za način na koji ćemo odgovoriti i reagovati na to. Autorica Tama Kieves kaže da je bujicu pitanja koja donosi anksioznost važno utišati logikom. Važno je priznati sebi da nemate odgovor na sva pitanja, a jednako toliko je važno i paziti na sebe, pogotovo u kriznom periodu.

Ukoliko osjetite anksioznost, odvojite se od mobitela, tableta ili laptopa i fokusirajte se na pravilno disanje. Na internetu potražite vježbe za disanje i praktikujte ih čim osjetite stres ili anksioznost: "Pokušajte udahnuti onako kako bi udahnuli da mirišete cvijet. Dakle, lagano udisanje i zatim, sporo izdisanje".

Stručnjaci dodaju kako se svijet susreće sa novom vrstom problema, kao i da je vrlo važno da sebi objasnite da je sasvim normalno da vas neizvjesnost pogađa ili muči: "Nemojte prestajati ohrabrivati sami sebe, izbjegavajte osude, svaka vaša reakcija je sasvim normalna. Praktikujte ovu vježbu: Sebi dajte savjete koje bi dali svom najboljem prijatelju, pričajte sa sobom kao što bi razgovarali sa vašim djetetom".

S obzirom da ne možete kontrolisati i utjecati na širenje pandemije i reakcije svijeta na krizu, fokusirajte se na male stvari koje su u vašem dometu: "Zadajte sebi ciljeve koje ćete ispunjavati svaki dan, bilo da je u pitanju čišćenje kuće ili završavanje nekih drugih zadataka. Na taj način ćete rješavati neke stvari i nećete se potpuno izgubiti u svemu što se dešava, jer ćete osjećati da imate kontrolu nad nečim".

Isprobajte nešto novo: Stručnjaci savjetuju da iskoristite period koji je pred vama kako biste se fokusirali na stvari koje ste oduvijek željeli probati, a za koje do sada niste imali vremena. Naprimjer, koliko ste željeli praviti zdrave obroke svaki dan, sada je pravo vrijeme da započnete tu praksu.


(Nermana Crnčalo)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.