16.5.2020. 19:10
0
Međunarodni dan oboljelih od celijakije
Međunarodni dan oboljelih od celijakije obilježava se danas širom svijeta.

Udruženje osoba oboljelih od celijakije „NO GLUTEN“ Kantona Sarajevo, koje postoji više od tri godine i broji više od 140 članova (od čega 40 djece), želi skrenuti pažnju na tu bolest nepodnošljivosti glutena, njene uzroke i posljedice, način dijagnosticiranja i liječenja.

Prema podacima svjetskih istraživanja, od celijakije širom svijeta boluje 1 do 2 posto stanovništva.

Celijakija je hronična doživotna autoimuna bolest nepodnošenja glutena u kojoj dolazi do uništavanja crijevnih resica i smanjenja apsorpcije nutrijenata u tankom crijevu što dalje dovodi do nedostatka hranjivih sastojaka u organizmu. Najčešći simptomi su bolovi u trbuhu, proljev, naglo mršavljenje, umor, nedostatak energije i anemija, a mogu biti i mnogi drugi.

- Problem s glutenom je taj što ljudsko tijelo nema enzime potrebne za njegovu razgradnju na pojedinačne aminokiseline (koje naš organizam jedino može koristiti u izgradnji tkiva, mišića ...). Kada gluten kao nerazgrađen dospije u krvotok, naš imunološki sistem ga ne prepoznaje, već ga identificira kao strano tijelo, odnosno dolazi do stvaranja antitijela.

Antitijela koja imaju zadatak uništiti gluten nisu selektivna, već automatski uništavaju i naše vlastito tkivo, ne prepoznavajući koji su proteini strani, a koji vlastiti. Na taj način osjetljivost na gluten može pokrenuti kaskadu lančano povezanih reakcija koje dovode do autoimunih bolesti i to ne samo u probavnom traktu, već u cijelom tijelu - navodi se u saopćenju Udruženje osoba oboljelih od celijakije „NO GLUTEN“ KS.

U slučaju celijakije, ističu dalje, jedini lijek je stroga bezglutenska dijeta. Dijeta uključuje rižu, kukuruz, heljdu, proso, amarant, kvinoju, zatim svo meso, perad, ribu, jaja, povrće, voće, mlijeko i mesne proizvode, ako nisu kontaminirani pšenicom i drugim izvorima glutena. Kontaminacija može nastati ne samo u procesu proizvodnje nego i pripreme hrane, jer suđe, pribor za jelo, radne površine moraju biti dobro očišćene i izdvojene, posebno u restoranima/kuhinjama, a kontaminacija se može desiti i u procesu pakovanja, transporta, skladištenja...

- Nadamo se da će ovi fakti dati neke odgovore na probleme vezane za nepodnošenje glutena. Za sve detalje vezane za mogućnosti dijagnosticiranja nepodnošljivosti glutena, vrste proizvoda bez glutena koje se mogu naći na našem tržištu, način pripreme hrane i slično, pozivamo građane i građanke da nam se jave putem Facebook grupe ili nogluten.ba“ - istakli su iz Udruženje osoba oboljelih od celijakije „NO GLUTEN“ KS.


(FENA) 

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.