19.5.2020. 20:41
0
Kako smanjiti bol u leđima tokom trudnoće
Trudnoća je ispunjena brojnim lijepim trenucima, ali tih 40 sedmica budućoj mami mogu donijeti i određene tegobe, poput bola u leđima.

Dobivanje na težini u predjelu stomaka predstavlja problem za donji dio leđa i stvara pritisak na pršljenove. 

Ako imate bolove u leđima tokom trudnoće, koristite sigurne lijekove protiv bolova, uz prethodnu konsultaciju s ljekarom.  Pomoći će vam i masaža i lagane vježbe. 

Držite se sedam strategija da spriječite bol u leđima tokom trudnoće.

1. Spavajte na lijevoj strani

Spavanje u ovom položaju dozvoljavam vašoj kičmi da se odmori u prirodnom položaju. Pokušajte spavati na lijevoj strani u toku trudnoće, kako bi poboljšali protok krvi.

2. Idite na masažu

Masaže su generalno dobre za svakoga sa bolom u leđima. Čak i dok ste trudni, to je sigurna i korisna opcija. 

3. Nosite udobne cipele

Nikako ne birajte visoke štikle ili baletanke. Cipele s dobrim ulošcima su najbolje.

4. Pravilno držanje je najvažnije

Dok ste trudni, trebali biste ramena zabaciti pozadi dok sjedite ili šetate. Koristite podršku lumbalnog dijela dok ste u stolici, a dobre opcije su poluizduvane lopte za plažu ili urolan peškir, piše bebe.ba. 

Trudnički stomak mijenja vaš centar ravnoteže i dovodi do povećanja bola u leđima. 

5. Ne podižite ništa teško

Ako nešto podižete, savijte kukove i koljena, a ne leđa. Kako dobijate na težini, sve teže ćete moći stvari podizati i nositi. Osluškujte svoje tijelo i ako osjetite napor, odmorite se. 

6. Kada se bol javlja

Posavjetujte se s ljekarom ako bol ne prestaje. Možda imate neku povredu ili stanje za koje do sada niste znali. 

7. Vježbajte i ojačajte leđa

Šetnja i plivanje su dva dobra primjera koja će vam pomoći da ojačate cjelokupno tijelo, ali i da drži vašu kilažu pod kontrolom. Dok plivate, smanjuje se težina koju nosite jer ste u vodi, a aktivnost pomaže kod održavanja tonusa mišića.


(Lejla Trle) 

 
Zdravlje
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.