24.7.2020. 14:21
0
Švedska strategija protiv koronavirusa - uspjeh ili ne?
Više od 5.500 ljudi preminulo je od Covid-19 u Švedskoj koja broji samo 10 miliona stanovnika. To je jedna od najviših stopa smrtnosti u odnosu na broj stanovnika u Evropi, i daleko je najviša među nordijskim zemljama. Za razliku od Švedske, ostale nordijske zemlje izabrale su restriktivne mjere u ranim fazama pandemije.

Posljednje brojke sugeriraju da se Švedska bolje snalazi u borbi protiv virusa. Prijavljeni smrtni slučajevi mjere se u jednocifrenim brojkama veći dio jula, u suprotnosti s vrhuncem pandemije u aprilu kada je u nekoliko navrata javljeno o više od stotinu preminulih u jednom danu.

Također je zabilježen značajan pad broja teških slučajeva, dok nove brojke prijema u jedinice intenzivne njege opadaju tek na nekolicinu svakog dana. Iako te cifre još nisu tako niske kao u drugim skandinavskim zemljama, to predstavlja značajno poboljšanje.

-  To zvuči dobro, konačno smo tamo gdje smo se nadali da ćemo biti mnogo ranije - izjavio je Anders Tegnell, državni epidemiolog koji predvodi švedsku strategiju. Priznao je da je mnogo preminulih, posebno u švedskim staračkim domovima. On, međutim, vjeruje da još „nema snažnih dokaza da bi restriktivne mjere  mogle stvoriti toliku razliku“.         

Švedska se uglavnom oslanjala na propise o fizičkoj distanci od početka pandemije, uključujući i rad od kuće tamo gdje je to moguće i izbjegavanje javnog saobraćaja.

Također su uvedeni zabrana okupljanja 50 i više ljudi, restrikcije na posjete staračkim domovima, i posluživanju samo za stolovina u restoranima. Vlada je u više navrata opisala pandemiju kao „maraton, a ne kao sprint“, tvrdeći kako mjere imaju za cilj da budu dugoročne, prenosi BBC.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.