19.10.2020. 22:45
0
Signali koji otkrivaju bolesti bubrega
Puno je signala koji otkrivaju da se radi o bolesti bubrega, ali ponekad ih ljudi pripisuju nekim drugim stanjima.

Kako bolest bubrega ne mora odavati nikakve signale dok ne dospije u zadnju fazu, jasno je kako je lako ne primijetiti da nešto ne valja. Ovo su simptomi koji ukazuju na bolest bubrega: 

1. Umorni ste, imate malo energije i poteškoće s koncentracijom - Puno slabiji rad bubrega može dovesti do nakupljanja toksina u krvi, a to može uzrokovati gore spomenute simptome. Druga komplikacija bolesti bubrega je anemija, koja može uzrokovati umor i slabost cijeloga tijela.


2. Teško spavate - Kada bubrezi ne filtriraju otpad kako treba, toksini ostaju u krvi umjesto da nestaju kroz urin. To može biti razlog vaše nesanice. Postoji i poveznica između rada bubrega i pretilosti, a apneja u snu je češća kod osoba koje imaju bolesti bubrega, za razliku od ostatka populacije.

3. Koža vam je suha i svrbi - Zdravi bubrezi rade puno važnog posla. Oni će vas riješiti viška tekućine, pomoći u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, jačati kosti i održavati zdravu razinu minerala i nutrijenata u krvi.

Filtriranje otpada
4. Često morate na toalet - Ako imate osjećaj da stalno morate na toalet, to može biti simptom bolesti bubrega. Kada su filteri bubrega oštećeni, mogu uzrokovati upravo tu pojavu. 

5. Imate krvi u urinu - Zdravi bubrezi obično zadrže krvne stanice u tijelu kada filtriraju otpad, ali ako su oštećeni one se mogu pojaviti u urinu.

Smanjena funkcija bubrega može voditi do zadržavanja soli u organizmu i tako uzrokovati oticanje u nogama. Taj isti simptom može otkrivati da nešto nije u redu sa srcem, jetrom ili da imate hronične probleme s venama. 

Također, smanjen apetit je čest simptom i drugih bolesti ali i nakupljanja toksina zbog smanjene funkcije bubrega kao i grčenje mišića. Kada u ravnoteži nisu elektroliti u tijelu, bubrezi mogu biti oštećeni. Na primjer, niska razina kalcija može dovesti do grčenja mišića.


(Lejla Trle) 

Zdravlje
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.