17.11.2020. 8:13
0
Imunolog objasnio što se treba dogoditi da se pandemija potpuno obustavi
Imunolog Zlatko Trobonjača komentirao je pojavu čak dva cjepiva u samo nekoliko dana. Gotovo 95 postotna uspješnost američkog cjepiva značajna je vijest, ističe imunolog.

"To je svakako jedna dobra vijest, nakon vijesti da je došlo Pfizerovo cjepivo. I ovo cjepivo je temeljeno na glasničkoj RNK, kao i Pfizerovo. Molekula je gotovo identična koja se koristi u cjepivu. Ne može ni biti drukčija jer se radi o molekuli koja kodira isti protein kao i Pfizerovo cjepivo. Postoje nekakve razlike.

Naime, kaže se da se ovo cjepivo čuva na -30 stupnjeva, dok se Pfizerovo cjepivo čuva na nižoj temperaturi. Vjerojatno se radi o drugačijem pakiranju, vjerojatno su na neki drugi način proizvedeni.

Daje se u dvije doze. Prva doza stvara imunost, druga doza se daje nakon četiri tjedna i to je booster doza, koja dodatno pojačava naš imunosni odgovor i, koliko sam vidio, cjepivo je jako dobro", kaže Trobonjača u razgovoru za Dnevnik Nove TV i dodaje kako je teško u ovom trenutku reći koliko će trajati ta imunost na virus nakon cjepiva.

"Nadamo se da će ta imunost biti dovoljno duga da nas čuva nekoliko godina", poručuje. Imunolog smatra kako virus neće mutirati i da neće biti potrebe za novim cjepivom, budući da ima cijelu jednu mašineriju koja ga čuva od mutacija. "Dakle, neće se pojavljivati nove izoforme", napominje.

"Procijepljenost treba biti 60 posto da pandemije nestane"
Na pitanje kolika bi trebala biti procijepljenost u Hrvatskoj i u svijetu da kažemo da smo sigurni od virusa, imunolog kaže: "Naravno, neće epidemije nestati kada dobijemo cjepivo, već će se ona postupno stišavati. Kada dosegnemo prag preko 60 posto, onda će se epidemija u potpunosti obustaviti."

Imunolog svima savjetuje da se cijepe. "Cijepiti se svakako, ja ću biti prvi koji će se cijepiti kada i ako budem mogao. Radi se o tehnološkom pripravku gdje vi dobivate samo jedan mali dio virusa koji onda kodira određeni protein, a inače, kada biste se zarazili, dobivate kompletan virus. Svakako se cijepiti, tu nema govora."

Skepticima poručuje da vjeruju znanosti. "Prihvatite ono što znanost kaže, a ne neki paraznanstveni podaci ili neznanstveni podaci. Dakle, ako znanost kaže da nema nuspojava i da je imunost dobra, onda tome treba vjerovati", poručuje.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.