7.12.2020. 12:11
0
Nova studija pokazala iznenađujuće rezultate o asimptomatskim pacijentima
Novi soj koronavirusa, uzrokovan teškim akutnim respiratornim sindromom SARS-CoV-2, nastavlja se širiti širom svijeta. Do danas je zabilježeno preko 62,6 miliona infekcija i više od 1,45 miliona povezanih smrtnih slučajeva.

Mnoga su istraživanja pokazala da asimptomatski "nosači" mogu širiti virus čak i ako ne pokazuju nikakve simptome, poput vrućice i kašlja.

Sada, iznenađujuća nova studija pokazuje da asimptomatski bolesnici s COVID-19 imaju čak i veće virusno opterećenje od onih sa simptomima.

Istraživanje / Naučnici otkrili kako prepoznati da li će neko teško oboliti od COVID-a
Virusno opterećenje odnosi se na bruto količinu virusa u krvi zaražene osobe. Veće virusno opterećenje obično sugerira da infekcija napreduje i da su rizici od prijenosa najveći.

Tim istraživača imao je za cilj procijeniti virusno opterećenje šest različitih vrsta uzoraka pacijenata, različitih dobnih skupina i klinika, kako bi se utvrdio odnos između toka bolesti i virusnog opterećenja SARS-CoV-2.

Studija objavljena u časopisu Infection naglašava ulogu asimptomatskog širenja u pandemiji koronavirusa, piše News Medical.

Istraživači su prikupili uzorke nazofaringeala, orofaringeala, usne šupljine, rektuma, sline, urina i krvi pacijenata koji su hospitalizirani zbog COVID-19.

Dobiveno je ukupno 360 uzoraka od 60 pacijenata. Od toga, 25 posto nije imalo simptoma, dok je 75 posto bilo simptomatično.

Referentni i istraživački laboratorij za virusologiju za javno zdravstvo u Turskoj analizirao je uzorke.

Istraživači su otkrili da je vitalno opterećenje asimptomatskih bolesnika veće u usporedbi sa simptomatskim bolesnicima. Nadalje, virusno opterećenje imalo je negativan trend s porastom dobi, dok je zabilježeno značajno smanjenje virusnog opterećenja s porastom težine bolesti.

"Ova studija pokazuje da asimptomatski bolesnici imaju veće virusno opterećenje SARS-CoV-2 od simptomatskih bolesnika i primijećeno je značajno smanjenje virusnog opterećenja s porastom težine bolesti", napisali su istraživači u radu.

Pandemija / Naučnici odgovorili kada je sigurno biti uz nekoga ko se oporavio od COVID-a
"COVID-19 složena je slagalica s dijelovima mnogih boja i oblika. Nadalje, hitno su potrebne virološke i imunološke studije kako bi se sastavili svi dijelovi i vidjela velika slika", ukazali su istraživači.

Poznato je da asimptomatski bolesnici šire virus, a da oni ne znaju da su zaraženi. To zemljama otežava kontrolu širenja virusa.

Kako se zimska sezona brzo približava na sjevernoj hemisferi, zdravstveni stručnjaci upozoravaju i savjetuju ljudima da izbjegavaju gužvu, drže se podalje od drugih, nose maske i vode računa o higijeni.

Budući da mnogi ljudi ne pokazuju simptome, oprez je presudan.


(Nermana Crnčalo)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.