8.3.2021. 9:12
0
Prednosti ribljeg ulja za depresiju
Postoje dokazi da omega-3 kiseline mogu znatno utjecati na mentalno zdravlje, koje se prema nekim studijama posljednih godina sam pogoršava.

Jedinstveni pristup koji vam garantuje potpuno uklanjanje depresije još uvijek ne postoji, ali je dobra vijesti što istraživači ovog polja znaju dosta o tome šta pomaže kod ovih simptoma. Trenutno postoji dosta istraživanja o terapijama koje mogu pomoći uključujući i riblje ulje.

Brojna istraživanja sugeriraju da je nedostatak omega-3 povezan s povećanim rizikom od nekoliko psihijatrijskih poremećaja, uključujući depresiju, bipolarni poremećaj i demenciju.

Dokazi sugeriraju da omega-3 mogu putovati kroz ćelijske membrane moždanih ćelija i komunicirati s molekulima za koje je poznato da igraju ulogu u regulaciji raspoloženja, navodi Harvard Health Publishing. Preciznije, jedna teorija je da protuupalna svojstva omega-3 koja se nalaze u ribljem ulju pomažu u stabiliziranju raspoloženja.

Postoje neke indikacije da depresija uključuje upalu u različitim dijelovima živčanog sistema, prema istraživanju objavljenom 2019. u Frontiers in Immunology. "A omega-3 smanjuju razne upalne proizvode, uključujući faktor tumorske nekroze i interleukin-2, -6 i -1 beta", kaže dr. Muskin. Može biti da ovaj protuupalni proces pomaže u regulaciji raspoloženja.

Međutim, ljudi mogu postati depresivni bez pretjerane upalne aktivnosti, kaže dr. David Mischoulon, psihijatar i direktor kliničkog i istraživačkog programa za depresiju u općoj bolnici Massachusetts u Bostonu. "Upala nije jedini put ka depresiji, ali mi mislimo da ona doprinosi." - Prenosi EVERYDAY HEALTH.

Stoga savjetujemo da uvrstite ove sastojke u svoju svakodnevnu prehranu bez obzira na to da li ste podložni depresiji ili ne, svakako brojne su prednosti koje vam njihovo konzumiranje može donijeti. 

(D.Husanović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.