19.3.2021. 10:01
1
EMA: Ako imate ove simptome nakon AstraZenece, odmah zatražite pomoć
Odbor za procjenu rizika Europske agencije za lijekove zaključio je da je cjepivo AstraZenece sigurno i učinkovito i da koristi nadilaze rizike, objavila je u četvrtak izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke.

“Koristi od tog cjepiva nadilaze rizike”, istaknula je Cooke.

Cjepivo nije povezano s većim rizikom tromboembolije, no nakon perioda analize laboratorijskih rezultata, kliničkih istraživanja i obdukcija i dalje se ne može odbaciti povezanost između tih slučajeva i cjepiva, dodala je.

No, EMA “ne može isključiti postojanje veze između cjepiva i zgrušavanja krvi”, dodala je.

Napomenula je da ovakve situacije nisu neobične i da su očekivane.

“Sve nuspojave se moraju pažljivo pratiti kako bi ih mogli nadzirati. Naš zaključak je da je ovo cjepivo sigurno i učinkovito u zaštiti građana od koronavirusa”, zaključila je Cooke.

Stanja kod kojih još nije isključena veza s cijepljenjem AstraZenecom

“Ima nekih nesigurnosti. Viđali smo neke vrlo rijetke slučajeve koji opisuju specifične neobične slučajeve kombinacije tromboze, trombocitopenije i krvarenja. U nekoliko slučajeva maleni su se ugrušci javili u krvnim žilama u prvih 7 do 14 dana nakon cijepljenja.

To je stanje zvano diseminirana intravaskularna koagulacija. U nekoliko slučajeva vidjeli smo i ugruške u krvnim žilama koji izvlače krv iz mozga. To je stanje poznato kao cerebralna tromboza venskih sinusa.

To su stanja povezana s niskom razinom trombocita u krvi, što je poznato kao trombocitopenija, i dokazi koje imamo u ovom trenutku nisu dovoljni da bismo sa sigurnošću mogli reći jesu li ovi štetni događaji povezani s cjepivom ili nisu. Odbor će nastaviti prikupljati još informacija o ovim stanjima, uključujući više studija i držat ćemo ih pod vrlo pomnim nadzorom.

Zaključak je da je vrlo važno da su takvi događaji rijetki, prenosi Index. Do sinoć je prijavljeno sedam slučajeva diseminirane intravaskularne koagulacije i 18 slučajeva cerebralne tromboze venskih sinusa od gotovo 20 milijuna cijepljenih ljudi.

Također, ovi slučajevi nisu detektirani tijekom velikih kliničkih ispitivanja, što naglašava važnost da se zadrži budnost kad se cjepiva krenu primjenjivati na široku populaciju.

Važno je da ljudi koji dolaze na cijepljenje budu svjesni ovih mogućih štetnih događaja i da mogu uočiti simptome koji se mogu pojaviti nakon cijepljenja”, rekla je.

Kada se javiti doktoruu?

EMA je objavila i popis simptoma za koje treba odmah potražiti hitnu medicinsku pomoć ako se pojave unutar par tjedana od cijepljenja:

kratkoća daha
bol u prsima ili trbuhu
otekline ili osjećaj hladnoće u ruci ili nozi
jaka glavobolja ili zamućen vid nakon cijepljenja
krvarenje koje ne prestaje
više malih modrica, crvenih ili ljubičastih, ili krvnih plikova
Liječnicima treba napomenuti informaciju o nedavnom cijepljenju, dodaje EMA.


(Admir Oručević)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.