31.3.2021. 18:50
0
WHO poručuje: Kineske vakcine su sigurne i pouzdane!
Vakcine kineske laboratorije Sinofarm i Sinovak su se pokazale sigurnim i efikasnim protiv kovida-19 ali su potrebni dodatni podaci, saopštili su danas stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Tu procjenu je napravila Savjetodavna strateška grupa stručnjaka za vakcinaciju (SAGE), tijelo SZO, koja se sastala od 22. do 25. marta. Ti stručnjaci zaduženi su da daju preporuke po pitanju vakcinacije.

 U dokumentu gdje se rezimiraju glavne tačke pokrenute na sastanku stručnjaci su naveli da su te dvije kineske vakcine koje su podnijele zahtjev za odobrenje u SZO, pokazale da su "sigurne i efikasne protiv kovida-19 kada bolesnik ima simptome".

"Međutim nema podataka kada je riječ o starijim osobama i osobama koje boluju od drugih bolesti", naveli su stručnjaci.

Kada se budu dodali ti podaci biće potrebne studije o efikasnosti i sigurnosti te dvije vakcine za taj segment stanovništva.

Odluka SZO o zahtijevu za odobrenje vakcina Sinofarma i Sinovaka se očekju najranije početkom aprila.

Predsjednik ekspertske grupe Alehandro Kravioto rekao je da će eksperti čekati odluku SZO o odobrenju vakcina prije nego što objave svoje preporuke o upotrebi dvije kineske vakcine.

SZO je 31. decembra 2020. odobrila prvu antikovid vakcinu za hitnu upotrebu Fajzer-Biontek. Organizacija je 15. februara odobrila vakcine Astrazeneke (proizvedene u Južnoj Koreji i u Indiju u "Serum institjut of India"), a 12. marta vakcinu Džonson i Džonson sa jednom dozom.

(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.