7.4.2021. 16:16
0
Smrtnost kod pacijenata priključenih na respiratore manja nego što se predstavlja u javnosti
Pandemija izazvana koronavirusom stavila je u fokus respiratore, medicinski uređaj koji pumpa zrak, obično priključen na bocu kisika, u pluća pacijenata koji ne mogu samostalno disati.

Ako su pluća teško oštećena zbog fizičkih povreda ili infekcija uzrokovanih bolestima poput Covid-19, pacijentima će možda trebati respirator. Ovi uređaji se takođe koriste za podršku pri disanju tokom operacija. Upravo zbog ove specifične funkcije i upotrebe kod najtežih bolesnika, respiratore se često povezuje sa smrtnim ishodima liječenja.

Međutim, ljekari upozoravaju da respiratori neće izliječiti bolest, ali mogu pomoći pacijentima s teškim oblicima Covida da budu održani u životu dok im se tijelo dovoljno oporavi kako bi se borilo protiv infekcije.

U zavisnosti od težine bolesti, nekim pacijentima će respirator biti potreban nekoliko sati, a drugima nekoliko dana, pa čak i dvije-tri sedmice.

Na početku prvog talasa pandemije u martu prošle godine, zdravstvene službe diljem SAD-a i Evrope su stavljale na respiratore otprilike trećinu pacijenata koji su primljeni na odjele intenzivne njege.

Naučni žurnal Univerziteta u Oxfordu u svom istraživanju iz augusta 2020. navodi da je u aprilu prošle godine 70 posto osoba stavljenih na respirator u SAD-u preminulo, ali se taj broj smanjio na 45-50 posto u novembru iste godine.

S druge strane, američki National Public Radio (NPR) navodi stopu smrtnosti od 90 posto kod pacijenata na respiratorima u prvim mjesecima pandemije, ali je njihov uzorak bio fokusiran na drugu grupu država unutar SAD-a.

Ljekar na odjelu za plućnu i intezivnu njegu na Univerzitetu u Michiganu, dr. Colin Cooke kazao je da je Covid-19 nezasluženo nanio težak udarac reputaciji respiratora.

- Uvijek je obeshrabrujuće kada znate da ljudi govore da je završriti na respiratoru smrtna kazna, ali to nije tako - rekao je Cooke.

NPR piše da je prema nekim izvještajima iz Kine, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD (Seattle) s početka prvog talasa pandemje prošle godine utvrđena smrtnost kod pacijenata priključenih na respirator bila 90 posto.

Pored navedenih zemalja, medicinski žurnal Critical Care Explorations navodi primjer velike prošlogodišnje opservacijske studije u Njemačkoj, prema kojoj je smrtnost pacijenata na respiratorima 53 posto.

Ali, statistički podaci za kasniji period pokazuju puno bolju sliku. Online medicinski i zdravsteni časopisa STAT u svojoj analizi objavljenjoj koncem prošle godine navodi da je od juna do septembra značajno opao broj hospitaliziranih pacijenata u SAD-u i to između četiri i pet posto, dok je taj broj u martu 2020. iznosio 11,4 posto.

Samim tim je smanjena upotreba respiratora.

Međutim, od početka ove godine taj broj je ponovo u porastu, posebno u Evropi gdje je vakcinalna kampanja veoma usporena. Neki tvrde da je povećanje broja teških oblika bolesti zbog mutacije virusa i novih sojeva. Također, starosna grupa koja je najviše pogođena su osobe starije od 60 godina koje su zbog bioloških razloga sklonije težim oblicima bolesti dok je u ljetnom periodu prošle godine najviše zaraženih bilo među mlađom populacijom, ispod 50 godina.

Mnogi ljekari naglašavaju neophodnost respiratora kod pacijenata koji su u kritičnom stanju.

Doktor Irvin Mayers, profesor medicine sa Univerziteta u Alberti, kaže da je određenim pacijentima koji su zaraženi Covid-19 potreban respirator, jer mogu razviti teške respiratorne bolesti, najčešće upalu pluća.

Kaže da pacijenti nisu u mogućnosti disati zbog upale koja im ometa prolazak zraka u pluća.

- Tijelo odgovara na infekciju tako što izazove upalu, što je dobro u borbi protiv samog virusa, ali ta upala otežava prolazak zraka i stvara probleme s disanjem - rekao je on za kanadski CTVNews.

Stručnjaci podsjećaju da je Italija najbolje osjetila šta znači kada imate nedostatak respiratora na veliki broj pacijenata. Na proljeće i ljeto prošle godine Italija je bila preplavljena brojnim smrtim slučajevima među svojom starijom populacijom i tada su ljekari upozoravali da je jedan od razloga velikog broja smrtnih slučajeva nedostatak respiratora.

Doktor Wouter Rietsema iz bolnice Champlain Valley Physicians Hospital u Vermontu ukazao je na važnost respiratora za kritično bolesne pacijente.

- Naravno da neće svaki pacijent koji je zaražen Covidom, čak ni ako ima teže simptome, biti stavljen na respirator. Međutim, taj respirator će spasiti život osobi koja ima jako teške simptome i blokirane disajne puteve - kazao je on za NBC News.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.