21.6.2021. 18:14
0
Partneri iz Italije donirali ZDK-u mamografski uređaj i softver
U okviru Projekta "Od svjesnosti do liječenja: Žene glavni nosioci prava na zdravlje u BiH", danas su potpisana dva ugovora o donaciji opreme koju je osigurala Italijanska agencija za kooperaciju i razvoj (AICS).

Projekt realiziraju Zeničko-dobojski kanton i partner iz italijanske regije Pijemonte - Udruženje tehničara za solidarnost i međunarodnu saradnju iz Torina.

Ugovorom koji su u ime partnera potpisali Lejla Tuzlak i Luca Giliberti, s jedne, te ministar zdravstva Adnan Jupić i direktor JU Dom zdravlja Zavidovići Halid Muhić, s druge strane, Italijanska agencija za kooperaciju i razvoj donirala je jedan mamografski uređaj "Viola D" za Dom zdravlja Zavidovići.

Drugim je ugovorom, potpisanim s direktorom JU Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senadom Huseinagićem, donator osigurao odgovarajući softver za potrebe programa ranog otkrivanja karcinoma dojke screening mamografijom na području tog kantona.

Projektom je predviđena nabavka ukupno dva digitalna mamografska aparata za Kantonalnu bolnicu Zenica i Dom zdravlja Zavidovići, razvoj softverske aplikacije koja će objediniti sve podatke o karcinomu dojke, uz mogućnost pozivanja žena putem pisma, te edukacija specijalista radiologa iz ovog kantona u Torinu.

Inače, ZDK ima odličnu saradnju s regijom Pijemonte, a ranije započeti projekt screeninga papa brisa, odnosno ranog otkrivanja karcinoma grlića maternice, rezultirao je otvaranjem onkologije i radiologije u Kantonalnoj bolnici Zenica u čije opremanje je regija Pijemonte uložila značajna sredstva, saopćeno je iz Press službe ZDK.

(Fena)

ZDKItalija
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.