26.9.2021. 20:20
1
Promjene u ustima koje mogu otkriti da vam nedostaje vitamina D
Vitamin D jedna je od ključnih hranjivih tvari koja je potrebna našem tijelu za ispravno funkcioniranje. Ovaj vitamin najlakše upijamo putem sunčeve svjetlosti, a nužan je za održavanje kostiju, zubi i mišića zdravima.

Nedostatak vitamina D može se lako otkriti testiranjem krvi, no istraživači su otkrili još neke stvari koje mogu ukazivati da vam nedostaje ovog vitamina.

Prema studiji koju su proveli istraživači s Odjela za dermatologiju, klinike Mayo, osobe koje imaju tzv. sindrom pečenja usta trebali bi provjeriti razine šećera u krvi, vitamina D, vitamina B6, cinka i vitamin B1. Ovaj sindrom se manifestira kao osjećaj peckanja ili vrućine na usnama i jeziku ili čak po cijelim ustima. Uz to, osoba može iskusiti i utrnulost ili neugodan osjećaj, a bol se može pojačati nakon što pojede nešto,

Iako se ovaj sindrom može pojaviti i ako vam fali i nekih drugih hranjivih tvari osim vitamina D, trebali biste se javiti svom liječniku kako biste provjerili koji je točan razlog pojave ovih neugodnih simoptoma.

Ostali simptomi koji ukazuju na to da vam nedostaje vitamina D uključuju umor, bolove u kostima, grčenje mišićima te iznenadne i česte promjene raspoloženja, piše Times of India.

Osim putem sunčeve svjetlosti, vitamin D možete unijeti u tijelo i putem nekih namirnica kao što su kelj, špinat, soja, grah i riba, uključujući losos i sardine.


(Admir Oručević)

Vitamini
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.