26.11.2021. 22:30
3
WHO zabrinut zbog novog soja koronavirusa, otkriven u Africi brojne zemlje već uvele restrikcije
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) održala je hitan sastanak o novom soju korona virusa otkrivenom u Africi, koji može imati povećan broj mutacija.

Novi soj otkriven je u Južnoj Africi, a Evropska unija i Velika Britanija odlučile su pooštriti kontrolu dolaska iz te zemlje, dok naučnici pokušavaju otkriti da li je ova mutacija otporna na postojeće vakcine protiv COVID-19.

I ovu varijantu, B.1.1.529, WHO je nazvao prema grčkom slovu, u ovom slučaju – omicron. To je peti soj korona virusa koji je dobio ime.

WHO je objavio da će biti potrebne sedmice da se otkrije koliko su postojeće vakcine efikasne protiv nove varijante.

Ranije, Tulio de Oliveira, direktor Centra za reagovanje na epidemiju i za inovacije u Južnoafričkoj Republici, prenio je predstavnicima WHO svoju zabrinutost u vezi sa COVID varijantom B.1.1.529, za koju se strahuje da je najgora varijanta COVID-a identifikovana do sada.

Tulio de Oliveira je tokom jučerašnje konferencije za novinare izjavio da novi soj ima veoma veliki broj mutacija, što nosi rizik od brzog širenja bolesti.

Prema posljednjim podacima, u Južnoafričkoj Republici je kod ukupno 77 ljudi dijagnosticirana ova varijanta korona virusa. Zabilježena je i kod četiri osobe u Bocvani i jedne u Hong Kongu (osoba koja je došla iz Južne Afrike).

Neki svjetski lideri su odmah reagovali na vijest o pojavi novog soja, najavljujući nove mjere predostrožnosti i ograničenja putovanja, dok su berze širom svijeta doživjele pad izazvan neizvjesnošću.

Austrija je danas pooštrila pravila za ulazak u zemlju zbog pojave novog soja korona virusa na jugu Afrike. Ministarstvo zdravlja saopštilo je da se zabranjuje ulazak putnicima iz Južne Afrike, Lesota, Bocvane, Zimbabvea, Mozambika, Namibije i Esvatinija, zemlje koje su uvrštene u regione sa novim sojem.

Samo državljani Austrije mogu ući u Austriju iz tih zemalja, ali pod strogim mjerama karantina – desetodnevni karantin, PCR test prilikom ulaska, registracija. Dodatno se izriče i zabrana slijetanja letovima iz ovih sedam afričkih država.

Austrijski kancelar Alexander Schallenberg istakao je da novi soj daje povod za zabrinutost.

“Reagujemo zbog toga brzo i dosljedno. Obavezujući karantin za putnike iz ovog dijela Afrike treba da pomogne da usporimo globalno širenje novog soja”, poručio je on.

Italija i Češka su također uvele zabranu ulaska osobama koje su u posljednjih 14 dana posjetile grupu južnoafričkih država, uključujući Južnoafričku Republiku.

Zbog nove varijante, Velika Britanija je stavila šest afričkih zemalja na crvenu listu. Putnici iz ovih zemalja će biti u obaveznom karantinu.

Izraelsko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je u toj zemlji potvrđen prvi slučaj novog soja korona virusa i to kod putnika koji se vratio iz Malavija. Putnik i još dvije osobe za koje postoji sumnja da su inficirane stavljeni su u izolaciju, prenosi AP.

(NAP / Haris A)

3
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.