8.4.2022. 22:02
0
Deset namirnica koje će vam pomoći da očistite organizam od toksina
Detoksikacija ili detox riječi su, odnosno postupak čija popularnost posebno poraste s dolaskom proljeća. Detoksikacija, naime, podrazumijeva određenu prehranu ili korištenje dodataka/namirnica za koje se vjeruje da oslobađaju tijelo od toksina, čime se poboljšava zdravlje, ali i potiče gubitak težine.

Ono što je bitno znati je da je naše tijelo dobro opremljeno za eliminaciju toksina i ne zahtijeva nikakve posebne dijete ili skupe dodatke prehrani. Osim toga, moguće je određenim promjenama u životnim navikama poboljšati prirodni sistem detoksikacije tijela.

U tome vam mogu pomoći sljedeći koraci:

Smanjenje unosa alkohola (konzumiranje previše alkohola smanjuje sposobnost jetre da obavlja normalne funkcije, među kojima je i detoksikacija).

Kvalitetan san (adekvatan san omogućuje mozgu da se reorganizira, napuni i eliminira toksine koji se nakupljaju tokom dana).

Dovoljan unos vode (voda u našem tijelu ima brojne uloge, a jedna od njih je ta da omogućuje sistemu detoksikacije tijela da ukloni otpadne tvari iz krvi).

Smanjenje unosa šećera i prerađene hrane (pretjerana konzumacija nezdrave hrane povezana je s razvojem hroničnih bolesti kao što su pretilost i dijabetes, koje mogu oštetiti organe važne za detoksikaciju kao što su jetra i bubrezi).

Smanjenje unosa soli (previše soli povećava zadržavanje vode).

Tjelesna aktivnost (redovna fizička aktivnost smanjuje upale i omogućuje ispravan rad sistema za detoksikaciju vašeg tijela).

Unos kvalitetnih namirnica.

Kada je u pitanju čišćenje tijela od štetnih tokisina, kvalitetne namirnice mogu napraviti čuda. Vjerojatno se i na popisu vaših omiljenih namirnica nalaze neke koje su odlični čistači organizma.

U nastavku smo izdvojili deset najboljih namirnica koje pomažu u detoksikaciji.

1. Đumbir

Đumbir je čudotvorac koji smanjuje osjećaj mučnine, poboljšava probavu, smanjuje nadutost i plinove. Osim toga, bogat je antioksidansima i dobar za jačanje imunološkog sistema. Kako biste pomogli svom tijelu i probavi, pokušajte pijuckati čaj od đumbira ili dodajte malo svježe ribanog đumbira u sok od voća ili povrća.

2. Bijeli luk

Među brojnim prednostima bijelog luka je i činjenica da sadrži hemikaliju alicin, koja potiče proizvodnju bijelih krvih stanica i pomaže u borbi protiv toksina. Najbolje ga je jesti sirovog.

3. Artičoke

Dodavanje artičoke u prehranu izvrstan je način da tijelo vratite na pravi put. Ona je, naime, prepuna antioksidansa i vlakana te pomaže tijelu u probavljanju masne hrane.
Osim toga, poznata je po svojoj sposobnosti da stimulira i poboljša funkciju jetre.

4. Cvekla

Cvekla je bogata magnezijem, željezom i vitaminom C. Cvekla se naziva i superhranom jer ima niz prednosti za zdravlje - izvrsna je za kožu, kosu i razinu holesterola te pomaže u detoksikaciji jetre.

5. Kupus

Kupus sadrži brojne aktioksidativne spojeve te pomaže jetri razgraditi višak hormona. Također, on čisti probavni trakt i neutralizira neke od štetnih spojeva koji se nalaze u dimu cigareta. Osim toga, jača sposobnost jetre za detoksikaciju.

6. Svježe voće

Svježe voće bogato je vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima. Pokušajte povećati unos različitih vrsta voća, koje je uistinu lako dodati prehrani.

7. Celer

Celer je izvrstan čistač krvi, pomaže u probavi te uklanja probleme s kožom.

8. Potočarka

Potočarka je izvrsna namirnica za jačanje zdravlja i detoksikaciju. Njeni listovi prepuni su hranjivih tvari, među kojima su vitamin B, cink, kalij, vitamin E i vitamin C. Osim toga, potočarka ima prirodna diuretička svojstva koja mogu pomoći u izbacivanju toksina iz tijela. Kako biste iskoristili prednosti ove hranjive namirnice, pokušajte dodati šaku potočarke u salate, supe i sendviče.

9. Zeleno lisnato povrće

Izbor je širok. Jedite zeleno lisnato povrće kao što su kelj, špinat, zelena salata, blitva i rukola jer ono obiluje prehrambenim vlaknima koja potiču pravilan rad probave. Kad god je moguće, jedite ga sirovo, a ako je termička obrada potrebna, kuhajte ga na pari kako bi sačuvalo što više hranjivih sastojaka. Hlorofil iz ove vrste povrća pomaže tijelu ukloniti toksine iz okoliša i ujedno je glavni saveznik jetre.

10. Zeleni čaj

Iako se zapravo ne radi o hrani, detoksikacija nije potpuna bez konzumacije esencijalnih tekućina. Zato smo na ovaj popis uvrstili zeleni čaj, koji je izuzetno bogat antioksidansima, a između ostalog, ispijanje zelenog čaja može zaštititi jetru od bolesti.

(A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.