22.4.2022. 17:50
0
Kod malignih bolesti najvažnija prevencija: "Mlade žene moraju biti svjesne rizika"
Svaka djevojka i žena trebala bi obavljati samopregled dojki i jednom godišnje uraditi ultrazvuk, a svaka žena starija od 40 godina jednom u dvije godine uraditi mamografiju kako bi drastično poboljšale izglede izlječenja u slučaju najčešće maligne bolesti kod žena, raka dojke, upozorila je onkologinja Aida Tatarević Šuko na današnjem predavanju učenicama završnih razreda medicinskih škola i gimnazija, održanom u prostorijama Bolnice za plućne bolesti Travnik.

- Buduće medicinare i akademske građane želimo uvesti u svijet zdravlja, da bi im ukazali na važnost prevencije i ranog otkrivanja ove maligne bolesti. Zdravlje, kao i sve drugo, mora se održavati i upućivati svoje bližnje da vode računa o svom zdravlju. Težište treba biti na prevenciji, odnosno da žene redovito idu na ginekološke preglede, muškarci iznad 40 godina redovito urade pregled prostate i probavnog trakta. Tom prevencijom vodite računa o zdravlju i ako se pronađe neka zloćudna bolest, postotak izlječenja je vrlo visok - kazala je Tatarević Šuko.

Ravnatelj travničke bolnice Emir Abdulović kazao je kako život nema cijenu te upozorio učenice da im savjeti onkologinje mogu spasiti život.

- Mlade žene moraju biti svjesne rizika, pogotovo onog koji nosi najčešći karcinom kod žena. On je u ranoj fazi izlječiv i kad se rano otkrije daje šansu da se život nastavi jednakom kvalitetom kao i prije bolesti - rekao je Abdulović.

Inače, travnička bolnica u fazi je formiranja onkološkog odjela koji bi trebao olakšati primanje kemoterapija pacijentima s područja čitavog Kantona Središnja Bosna koji su dosad na terapiju morali ići u Mostar ili Sarajevo. 


(Fena / Aldina R.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.