17.8.2022. 13:12
0
Najbolji savjet za mršavljenje sasvim je lako primijeniti
Često čujemo savjet da treba da ignorišemo glad, ako ne želimo nagomilamo kilograme.

Ali, zapravo je bolje slušati svoje tijelo kada vam ono kaže da je vrijeme za jelo, kažu naučnici.

Mnoge popularne dijete su zasnovane na ignorisanju osjećaja gladi – na primjer, kada se broje kalorije ili jede samo u određeno doba dana.

Ali slušanje svog apetita, što se zove intuitivno jedenje,– bolje je za naše psihičko i fizičko zdravlje, pokazuju istraživanja. U jednoj studiji, oni koji su jeli intuitivno bili su vitkiji i zadovoljniji svojim tijelom, za razliku od onih koji su ograničili unos hrane.

U studiji, više od 6.000 odraslih osoba iz osam zemalja odgovorilo je na pitanja o samopoštovanju i indeksu tjelesne mase (BMI). Naučnici su posmatrali tri stila ishrane – intuitivan, emocionalan i restriktivan.


Emocionalna ishrana je odgovor na unutrašnje znakove kao što su osjećaj stresa ili tuge. Restriktivna ishrana je strogo ograničena sa ciljem gubitka težine. Analiza je pokazala da što više ljudi jedu intuitivno, to su bili sretniji. Također su imali veće samopoštovanje i manju težinu.

“Kulturne poruke stalno sugerišu da je važno da ignorišemo znake gladi i sitosti našeg tijela, ali čini se da je povjerenje u tijelo i jedenje kada osjećamo glad bolje za naše psihičko i fizičko zdravlje.

Ovo istraživanje je u skladu sa dokazima da je dijeta neefikasna i često kontraproduktivna“, Vodeća autorka dr Charlotta Marki, sa Univerziteta Rutgers u New Jerseyu.

Druga, ranija studija je pokazala da je glad povezana sa većim nivoom bijesa i razdražljivosti, kao i nižim nivoom zadovoljstva, prenosi zadovoljna.rs.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.