9.9.2022. 9:12
0
Želite smanjiti meso u prehrani: Ovih pet savjeta pomoći će vam u tome
Smanjeno konzumiranje mesa i uključivanje više bilja u prehranu, osim što je u trendu, za sobom donosi i brojne benefite.

Zbog medijske popularizacije, sve se više ljudi „odlučuje“ na biljnu prehranu iz različitih razloga, piše washingtonpost.com.

Osim što je biljna hrana iznimno zdrava za organizam, dobro je na umu imati i da je meso dosta skuplje, pa na hrani možete i uštedjeti.

Biljna prehrana je prehrana kod koje većina nutrijenata dolazi iz voća, povrća, orašastih plodova, sjemenki, ulja, žitarica, mahunarki i graha.

U nastavku pročitajte pet savjeta kako da vam prijelaz na biljnu prehranu bude što lakši.

Budite fleksibilni

Ne morate potpuno izbaciti meso iz prehrane, možete do uštede i dobrobiti za zdravlje ako jednostavno jedete manje mesa. To bi značilo da ćete jesti većinu vremena biljne namirnice i nekoliko puta sedmično jesti meso.

Začinite tofu

Tofu ili "sir od soje", svježi je proizvod dobijen koagulacijom sojinog mlijeka pomoću koagulanta (limunovog soka, nigarija ili kalcijevog sulfata). Tofu se u trgovinama može pronaći u različitim varijantama, poput svježeg tofua, svilenog tofua (izvrstan za kolače i kreme), dimljenog i mariniranog, pa čak i u obliku tofuneze i namaza te salame i kobasica.

Osvježite jelovnik

Slanutak je odličan u humusu, a crni grah za supu, ali miješani grah daje i više okusa, tekstura i boja jelu. Potražite takve namirnice kod lokalnih proizvođača gdje mogu biti i malo jeftiniji. Ukratko, dodajte neke nove namirnice obrocima kako biste svaki dan jeli raznoliko.

Isprobajte zamjene za meso

Ako vam grahorice i tofu nisi ni prvi ni posljednji izbor, puno je namirnica koje možete isprobati.

Postoji i "meso" koje se pravi od bilja, a neke kažu stvarno imaju okus i teksturu mesa. Isto tako postoji puno portala i stručnjaka koji o ovoj temi govore na društvenim mrežama, a koji vam mogu pomoći da naučite kako dodati okuse, razne umake i začine namirnicama.

Koristite umami

Naziv potječe iz japanskog jezika, a u slobodnom prijevodu najčešće se navodi kao "ukusan", "slastan", "tečan". Teško ga je doslovno opisati jer označava osjećaj potpunosti okusa i užitka u jelu, ali se kaže da je on ustvari peti okus.

Umak od paradajza, soja sos, gljive i miso su umami hrana, a mogu se koristiti u pripremi raznih jela ili marinada. Začinima možete okus dodatno obogatiti.

Namirnice koje su baza prehrane bez mesa:

- Voće: bobičasto voće, agrumi, kruške, breskve, ananas, banane...

- Povrće: kelj, špinat, paradajz, brokula, karfiol, mrkva, šparoge, paprika...

- Škrobno povrće: krompir, batat, muškatna tikva...

- Cjelovite žitarice: smeđa riža, zob, kvinoja, integralna tjestenina, ječam...

- Zdrave masti: avokado, maslinovo ulje, kokosovo, ulje tikve...

- Mahunarke: grašak, slanutak, leća, kikiriki, crni grah...

- Sjemenke i orašasti plodovi: bademi, indijski oraščići, makadamija, sjemenke tikve, sjemenke suncokreta, prirodni maslac od kikirikija, tahini...

- Nezaslađeno biljno mlijeko: kokosovo mlijeko, bademovo, mlijeko od indijskih oraščića...

- Bilje i začini: bosiljak, ruzmarin, kurkuma, curry, crni biber, so...

- Biljni proteini: tofu, tempeh, biljni izvori proteina ili praškovi bez dodanog šećera ili umjetnih sastojaka.

(A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.