28.10.2022. 10:20
1
WHO: Smrtnost od tuberkuloze porasla je tokom pandemije
Procjenjuje se da je globalna smrtnost od tuberkuloze porasla između 2019. i 2021., preokrenuvši godine pada jer je pandemija COVID-19 ozbiljno poremetila napore u borbi protiv te bolesti, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.


Globalni napori u borbi protiv smrtonosnih bolesti kao što su AIDS, tuberkuloza i malarija trpili su tokom pandemije COVID-19. Zdravstvena kriza je posebno pogodila odgovor na tuberkulozu i dovela do toga da zemlje zaostanu u ispunjavanju ciljeva za suzbijanje zarazne bolesti.

WHO je pozvao svijet da primijeni lekcije naučene iz pandemije na tuberkulozu, koja teško pogađa zemlje poput Indije, Indonezije, Filipina i Pakistana.

- Ako nas je pandemija nečemu naučila, to je da uz solidarnost, odlučnost, inovacije i pravednu upotrebu alata možemo prevladati ozbiljne zdravstvene prijetnje - rekao je generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Godišnji izvještaj WHO o tuberkulozi procjenjuje da je tuberkuloza usmrtila 1,6 miliona ljudi 2021. godine, što je više od procijenjenih 1,5 miliona smrtnih slučajeva u 2020. i 1,4 miliona smrtnih slučajeva u 2019. Smrtni slučajevi povezani s tuberkulozom su pali između 2005. i 2019. godine. 


(Fena / Aldina R.) 

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.